Még korai megrohanni a boltokat

A csökkenő mezőgazdasági nyersanyagárak ellenére rövid távon nem valószínű, hogy idehaza is olcsóbb lesz az élelmiszer. A különbség máshol csapódik le.

Fél éve fordult elő legutóbb, ami júliusban: estek az élelmiszer-ipari nyersanyagárak – ismertette az Élelmezésügyi Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) által készített élelmiszer-árindexet a Financial Times. Az elmúlt hónapban meredeken esett a gabonafélék árfolyama, felülmúlva a tejipari és húsipari termékekének az emelkedését. – A beszerzési és az eladási ár közötti különbséget valószínűleg nem a fogyasztóknak adják át az áruházláncok, hanem bérfejlesztésre fordítják, mert ezen a téren nagy a nyomás rajtuk – mondta a Magyar Nemzetnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc kifejtette: direkt, gyors, vásárlókat érintő hatás további nyersanyagár-csökkenés esetén sem várható, ráadásul a minimálbér-emelés is komoly teher lesz a multikon.

Hírdetés

Összességében egyébként nem kiugró mértékben, 0,8 százalékkal csökkent a FAO élelmiszerár-indexének értéke júliusban az előző hónaphoz képest. A kukorica és a búza áresésében fontos szerepet játszott a rekordtermés és az alacsony kereslet időbeni egybeesése, ami ismerős jelenség: az év elején már hét esztendeje nem látott alacsony szinten tanyázott ennek a két nyersanyagnak a piaci ára, a mostani az egy évvel ezelőtti állapotoknak felel meg. A gabona ára szempontjából július soha nem látott, 5,6 százalékos esést hozott, és 11 százalékkal vannak alacsonyabban az árak, mint egy éve. Mindenesetre megállapítható, hogy a január–júniusi időszakban a rossz dél-amerikai időjárás és az amerikai dollár gyengülése hozott csak átmeneti drágulást az élelmiszer-ipari nyersanyagok piacán.

– Hiába jó a gazdák gabonatermése, a nagy mennyiség magával hozta az alacsony árat, de ettől még nem lesz automatikusan olcsóbb a pékáru – fogalmazott lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György azt mondta, a malmoknak őrölniük, a pékeknek pedig sütniük kell, vagyis a feldolgozási folyamat költségeiről sem szabad megfeledkezni, a fogyasztói árak csak akkor lehetnek érzékelhetően alacsonyabbak, ha a nyersanyagár-csökkenés nemcsak átmeneti, hanem tartós. Ez esetben a multiknak kötelességük átadni az árelőnyt a vevőknek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »