Még keresik a Lehel úti robbantót

Bár már nem akkora létszámmal és intenzitással, mint az első hónapokban, de még mindig keresik a 2014-es Lehel úti bankrobbantót. A nyomozás határidejét többször is meghosszabbították: az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint 2016. január 7-ig biztosan vizsgálódnak az ügyben.

Ismeretes, 2014. január 13-án éjszaka fehér krossz enduro motorján egy 180-185 centiméter magas, fekete motorosdzsekit, sötét kezeslábast, az arcot teljesen elfedő, sötét plexis bukósisakot viselő személy hajtott a Lehel úti CIB Bankfiókhoz. Leparkolt a motorral, odaballagott a bank ajtajához, ott leguggolt, és lerakott egy csomagot. Matatott néhány másodpercig, majd visszasétált a járgányához, és elhajtott a belváros irányába. Még jóformán el sem tűnt, amikor felrobbant a csomag. A hatóságok nem cáfolták, hogy TNT-alapú, ám szerintük nem professzionális pokolgép robbant. A merénylő gyújtózsinórral hozta működésbe a szerkezetet. A detonáció ereje hatalmas volt, nemcsak beszakította a bankfiók ajtaját, és szétszakította a közelben lévő ATM-et, hanem kipucolta a fiók belsejét is. Úgy nézett ki az ügyféltér, mintha rakétatámadás érte volna, az álmennyezet leszakadt, a bútorok szétroncsolódtak, a műanyag tárgyak megolvadtak. Ezek a körülmények viszont a tűzszerészek szerint irányított robbantásra utalnak. A pokolgép mégsem volt annyira amatőr. A detonáció egyébként megrongálta a CIB-fiók melletti Budapest Bank fiókját is. A két pénzintézet épületében 15 millió forintos, a környező lakásokban 1,5 milliós kár keletkezett.

Hírdetés

A robbantásnak volt egy fül- és szemtanúja is, egy 64 éves hajléktalan, aki a banktól 15 méterre a kukák tartalmát nézegette. Őt a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosították. A tanú azonkívül, hogy a robbantó rendkívül nyugodt volt, és hogy az ajtótól távozva odafordult felé, és jól megnézte magának, nem tudott mást mondani. A biztonság kedvéért azonban – információink szerint – betették a tanúvédelmi programba. A merénylő a kamerák felvételei szerint is nyugodt volt. Minden lépését kiszámíthatta. Pontosan megtervezte az akciót. A gyújtózsinór hosszával állította be azt az időt, ami alatt gond nélkül le tudott lépni. Az utcai kamerák felvételei szerint a Szentendrei úton hagyta el a fővárost.

A merénylő nem fosztotta ki a szétszakadt ATM-et, nem a pénzszerzés volt a célja. Órák alatt kiderült, hogy a motoros néhány nappal korábban, január 7-én a Váci úti Raiffeisen Bank fiókjának utcai portálját betörte. Ettől kezdve már nagyon komolyan kellett venni az ügyet. 135 nyomozóból álló kiemelt egység kezdett vizsgálódni a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI). Biztonsági és térfigyelő kamerák felvételeinek százait foglalták le, nézték át, keresve a krosszmotort motoros egyesületeknél, miközben motorosok százait ellenőrizték, és elővették a bankokban fenyegetőző, kiabáló ügyfeleket is. Csaknem ezer állampolgári bejelentést ellenőriztek. Hat indítékot vizsgáltak, köztük a bankok elleni bosszút. A titkosszolgálatok aktív kutatásba fogtak. A merénylő azonban nem jelentkezett, a forró nyom kihűlt. Néhány hónap múlva az NNI-re vezényelt nyomozók jó része visszatért eredeti beosztásába. A vizsgálat azonban tovább folyik. Arról azonban nem ad információt a rendőrség, hogy éppen min dolgoznak a nyomozók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »