Meg kellene szabadulnunk az orosz gáztól

Meg kellene szabadulnunk az orosz gáztól

Szlovákiának továbbra sincs olyan cselekvési terve, amely meghatározná, milyen lépéseket és milyen határidőn belül kellene megtenni annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb időn belül megszabaduljunk az orosz földgázfüggőségtől.

„Nincs ilyen cselekvési tervünk” – ismerte el a parlament gazdasági bizottságának a csütörtöki rendkívüli ülését követően az említett bizottság elnöke, Peter Kremský (OĽaNO). A cselekvési tervnek szerinte „egyértelmű lépéseket” kellene tartalmaznia arra vonatkozóan, hogy az állam hogyan fogja támogatni a megújuló energiaforrásokat, a geotermikus energia felhasználását, az energiatakarékosságot vagy a saját földgázkitermelés fejlesztését.

Hírdetés

„A tervben fel kellene vázolni a pontos határidőket, és azt is, ki lenne a felelős az egyes lépések végrehajtásáért”

– tette hozzá a gazdasági bizottság elnöke, aki azt követően hívta össze a bizottság rendkívüli ülését, miután Oroszország leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat. Ezek ugyanis nem voltak hajlandók az orosz gázért rubelben fizetni. Szlovákia legközelebb május 20-án fizet majd az orosz gázért, és egyelőre nem világos, milyen módszert választ. Kremský nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy Szlovákia is létrehozott-e már rubelszámlát. Elmondta, hogy a kérdésről nem esett szó a bizottságban, de szerinte „az, hogy valakinek van számlája, még nem jelenti azt, hogy használni is fogja, ami fontos, az az uniós államok közös álláspontja”. A parlament gazdasági bizottsága arra kötelezte a gazdasági tárcát, hogy mihamarabb tájékoztassa őt azokról az intézkedésekről, amelyek célja Szlovákia függőségének a csökkentése az Oroszországból érkező földgáz- és egyéb energiaszállításoktól. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »