Még hogy Keleten nincs semmi!

Még hogy Keleten nincs semmi!

Az elmúlt járványos időszak sokunk életét sokféleképpen befolyásolta, megváltoztatta. Annak, hogy a tiltások és megszorítások akár pozitív eredményre is vezethetnek, ékes példájára bukkantam egy nagykaposi nonprofit szervezet életében.

Két aktív, friss nyugdíjas alapította meg 2018 decemberében az Angliából indult, de ma már minden kontinensen jelen lévő Home Start Worldwide hazai sejtjét, a Home Start Slovakia-t. Eredetileg a szervezet a fiatal, kisgyerekes családok segítése céljából jött létre, hangsúlyt helyezve a fogyatékkal élő kiskorúakat nevelő szülőkre. Közép-Európában Magyarország csatlakozott elsőként 2001-ben, náluk ez a tevékenység az Otthon Segítünk Alapítvány révén ismert. Egy királyhelmeci tanár és egy nagykaposi vállalkozó, Óváry Katalin és Horváth Dénes alapítók Magyarországon több hónapos szakmai képzésben részesültek. Majd ők maguk is két tanfolyamon készítették fel leendő önkénteseiket, mivel ez eleve feltétele volt annak, hogy látogathassák a családokat. A képzésről frissen kikerült lelkes önkénteseik segítő munkáját viszont pár hónap elteltével a hatályban lévő járványügyi rendelkezések miatt meg kellett szakítani. 

A szívpárna

Tavaly tavasszal történt, hogy a szervezet egyik önkéntese emlőrák műtétjét követően kapott egy szívpárnát az erdélyi tagszervezettől. Hasznosnak találta, csak pozitív tapasztalatai voltak vele kapcsolatban. Katalin utánanézett, foglalkozik-e valaki nálunk ezzel a szintén nemzetközi karitatív programmal. Legnagyobb meglepetésére tájainkon ismeretlen volt a magyar földön a Baptista Szeretetszolgálattal karöltve már évek óta sikeresen működő Szívpárna program. Nem volt kétséges, hogy ők ezt felvállalják, megcsinálják. 

Különösebb alaptőkéjük nem volt, beérték a sziklaszilárd elhatározással is, ami szárnyakat adott nekik.

Kezdeti segítséget a Kárpát-medence önkéntes magyarjait tömörítő Ékkő Egyesülettől (Éltető Kapcsolatok Közössége) kaptak, amelynek maguk is tagjai. Megkapták az erdélyi tagszervezettől a formatervezett, kikísérletezett szív formájú párna szabásmintáját, valamint az elkészítésre vonatkozó utasításokat. Első párnáikat a tőketerebesi kórház onkológiai rehabilitációs részlegének ajándékozták. Így jutottak el országos viszonylatban az első segítő pihe-puha párnácskák az érintett hölgyekhez.

A keleti régió kórházaiban a narkózisból felébredt hölgyek kellemes meglepetésként élik meg az ágyukra helyezett figyelmességet.

Hírdetés

A kísérő tájékoztatón elolvashatják, hogy valakik ismeretlenül, önzetlenül is gondolnak rájuk.  A hónalj alá simuló párna tökéletesen felveszi a test alakját, megtámasztja a vállat s ezáltal csökkenti a sebből eredő húzó érzést, valamint a nyirokcsomók eltávolítását követő fájdalmat. A mellkas megtámasztása által megkönnyíti a felköhögést, megvédi a műtött testrészt egy váratlan ütődéstől.  Nem utolsósorban az utókezelésekre utazva, az autóban ülve, a szívpárnát a hónalj alá helyezve a biztonsági öv is elviselhetőbb.

A következő helyszín a nagymihályi kórház hasonló részlege volt, ahol szintén nem végeznek onkológia műtéteket, csak az utókezeléseket.  Ott azzal fogadták őket, hogy jó hírük már megelőzte jövetelüket. Segítő tevékenységük szájhagyomány útján terjedt, ami jóleső plusz motivációt adott kis csapatuknak, jelezve, hogy szükség van rájuk, hasznos dolgot csinálnak.

Ezek a kórházak havi 15 párnát kaptak tőlük, amíg a járványügyi intézkedések be nem tiltották, hogy adományaikat célba juttassák.

Kénytelenek voltak kivárni, amíg a helyzet rendeződött és újra engedélyezték, hogy segíthessenek. Eközben felvették a kapcsolatot azokkal a kassai kórházakkal, amelyekben műtenek emlőrákkal diagnosztizált nőket. Így célirányosan, havonta átlagosan 60–80 szívpárnát juttatnak el nemcsak a kassai kórházakba, hanem az eperjesibe is. Kassán most már működik egy tíztagú önkéntes csoportjuk, tagjaik Perjéssy Ági és Rodák Erzsébet vezetésével önállóan is megvarrják a párnákat. Tehermentesítik a nagykaposiakat, akik gondolkodhatnak akár azon is, következőként vajon melyik kórházat szólítsák meg. 

Sikeres pályázat

Sikeresen pályáztak a Szlovák Gázművek Alapítványnál, és tudtak két varrógépet és pamutvászon anyagot vásárolni, amiből még a mai napig dolgoznak. Takarékosan gazdálkodnak, amin tudnak, spórolnak. A mikroszálas tömőanyagot egy bélelt sportkabátokat gyártó cég szabászati maradékaiból térítésmentesen be tudják szerezni. Fenntartási költségekre egyelőre még sehol nem tudtak pályázati forrást találni, ezért otthoni körülmények között dolgoznak.  Remélik, hogy idővel a 2%-os adófelajánlásoknak köszönhetően megoldódhatnak a rezsivel kapcsolatos kiadásaik, illetve e támogatásnak köszönhetően majd a fuvardíj is megtérülhet. Ezt egyelőre magánszemélyekként az alapítók, illetve barátaik fedezik. 

Merész tervek

Katalintól megtudtam, hogy örülnének, ha az ország egész területét el tudnák látni szívpárnáikkal, és egyetlen mellműtéten átesett nő sem maradna ki. A Nemzeti Onkológiai Intézettel is felvették a kapcsolatot. Ez éppen a Covid legnehezebb időszakában történt, egyrészt ezért, másrészt az intézetben végrehajtott személyi változások miatt maradt abba az érdemi egyeztetés. A közelmúltban a folyamatot a nulláról kezdték, tette hozzá Dénes.  Az igazi gond a szállítás, ezért gondolták, hogy praktikus lenne, ha az ország már „lefedett” keleti régióján túl a középső részeken, illetve nyugaton is lennének önkéntes varrócsoportjaik, vagy éppen a szervezésben, logisztikában szerepet vállaló segítőik.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/21-es számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »