Még Erdély elrablásának sem tudnak emléket állítani – A román Facebook-szobron röhög a fél világ

Még Erdély elrablásának sem tudnak emléket állítani – A román Facebook-szobron röhög a fél világ

A 444 számolt be róla, hogy még a románok között sem aratott osztatlan sikert az Erdély elrablását szentesítő gyulafehérvári határozatnak emléket állító monstrum, amit nemrég hagyott jóvá a román parlament.

1918. december 1-jén zajlott „az összes együtt élő nép számára teljes nemzeti szabadságot”, illetve „az ország összes felekezetének egyenlő jogosultságot és teljes felekezeti szabadságot” hirdető nemzetgyűlés, mely egyoldalúan szentesítette 26 történelmi magyar vármegye Román Királysághoz való csatlakozását (sajnos a gyakorlatból a magasztos elvek megvalósítása már kimaradt). A rendszerváltás utáni román politika már évtizedek óta próbál méltó emléket állítani Erdély, a Körösvidék, Bánát és Máramaros elrablásának, mindeddig sikertelenül.

Hírdetés

A héten viszont a román törvényhozás rábólintott egy 2,2 millió eurós emlékműre, ami elvileg négy, egymásba hajló keresztet ábrázolna, de a  Mihai Buculei szobrász által megálmodott emlékmű inkább tűnik egy óriási, 3D-s Facebook-logónak, mint bármi másnak, és ez bizony a romány internetezőknél is kicsapta a biztosítékot.

Az alábbi bejegyzés érzékletesen szemlélteti, mennyire nevetséges a koncepció:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »