Még egyszer emelkedik a gáz átlagfogyasztás feletti ára – a nap hírei

Még egyszer emelkedik a gáz átlagfogyasztás feletti ára – a nap hírei

Ismét érkezik kőolaj a Barátság vezetéken. Sztrájkra készülnek a tanárok.

Újra folyamatosan érkezik Magyarországra kőolaj a Barátság vezetéken – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium és a Mol. Az olajtársaság tegnap átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A tárca azt is hangsúlyozta: a hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, mivel Magyarországnak több hétre elegendő tartaléka van. Szlovákiába és folyamatosan érkezik a kőolaj, de Csehországba egyelőre nem. Az illetékes cseh üzemeltető legutóbbi közlése szerint holnap este, vagy szombaton újraindul a szállítás, de részleteket nem közöltek. Az orosz Transznyeft még augusztus 4-én azért állította le a szállítást, mert az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló cégnek.

Azért emelkedik a gáz átlagfogyasztás feletti ára október elsejétől további 20 forinttal 752 forint 50 fillérre, mert ekkor követi le a tarifa a rendszerhasználati díjak változásait – jelezte a Portfolio kérdésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A hatóság arról is tájékoztatott, hogy bár a rezsicsökkentés módosításáról szóló rendeletek a kedvezményes gázmennyiségnél köbmétert és megajoule-t is említenek, az egyetemes szolgáltatónak az elhasznált hőmennyiség, a megajoule értékek alapján kell kiállítania a számlákat. A rezsiszabályok változásával augusztusban és szeptemberben 732 forint 40 fillér, majd év végéig, a fűtési szezonban, 752 forint 50 fillér lesz az átlagfogyasztás felletti gázár.

A német kancellár szerint helyesen döntött az Európai Unió és a G7 csoport azzal, hogy nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot az Ukrajna elleni háború miatt. Olaf Scholz nemzetközi sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos kelet-európai uniós tagállam nagyon erősen függ az orosz földgázszállításoktól, és részben Németország is az orosz forrásra építi az ellátást. Hozzátette: Németország szolidaritást vállal uniós partnereivel, szükség esetén segít a földgázellátás biztosításában. A német kancellár elismeréssel szólt arról, hogy Európai Unió egységesen és szolidárisan reagált az orosz agresszióra. A szociáldemokrata politikus kiemelte: Németországnak azért kell dolgoznia, hogy a haladás és a fenntarthatóság jusson érvényre az Unióban.

Megemelte éves olajkeresleti előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben. A párizsi székhelyű ügynökség havi olajpiaci jelentésében napi 380 ezer hordóval emelte a 2022-es keresletre vonatkozó előrejelzését. A világ olajkereslete eszerint napi 99,7 millió hordóra nő, majd további 2,1 millió hordóval 101,8 millió hordóra emelkedik 2023-ban, ami már meghaladja a Covid-válság előtti szintet. Az olajfelhasználás növekedése túlnyomórészt a Közel-Keleten és Európában koncentrálódot.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Sztrájkra készülnek a tanárok, mert továbbra sem kaptak egyértelmű ígéretet a kormánytól a bérrendezésre. A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke az InfoRádióban egyelőre nem tudta megmondani, hogy a tiltakozásnak milyen formáját fogják választani. Totyik Tamás elmondta: az érdekképviseletek a minimálbérhez kötött bérszámítást, a bérek értékállóságának biztosítását, egyszeri 45 százalékos béremelést, a technikai alkalmazottak bérének rendezését követelik. Fontosnak nevezte a munkaterhek csökkentését, az óraszámok fixálását. A kormány az Európai Uniótól remél forrást a pedagógusok béremelésére.

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 27-től érvényes, erről Bognár Lajos országos főállatorvos tájékoztatta a partnerországok hatóságait az importkorlátozás feloldása érdekében. A Nébih hozzátette: a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Megszünteti nyolc budapesti útvonalát a Ryanair. A fapados légitársaság már az extraprofit adó bevezetése után jelezte, hogy a plusz költségnek járatrikítások és -leállítások lehetnek a következményei. Az okosutas.hu. számol be arról, hogy a téli menetrendváltástól Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga és Torino kerül ki a Ryanair menetrendjéből. Sok útvonalon járatritkításra készül a társaság.

Péntektől tömegesen érik el a bolygó felső légkörét a Perseidák hullócsillagai. Azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorok lesznek majd megfigyelhetők. A meteorraj maximuma idén augusztus 13-án hajnali 3 órakor várható. Mivel fényes lesz a Hold, kevesebb hullócsillagot észlelhetünk idén, ezért érdemes kis fényszennyezésű helyet keresni a megfigyelésre.

Országos csúccsal aranyérmet nyert a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4×200 méteres magyar férfi gyorsváltó a római úszó Európa-bajnokság nyitónapján. Ez a magyar úszósport történetének 100. aranyérme a kontinensviadalok történetében. A nőknél ugyanebben a számban a Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összetételű együttes bronzérmet szerzett. 400 méteres vegyesúszásban Verrasztó Dávid ezüstérmes lett. Kós Hubert a negyedik helyen végzett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »