Még egyetlen eltérő kultúrájú idegen betolakodó is sok!

Az a kép, miszerint minden afrikai Európa felé szeretne jönni, nem igaz. Egy 1,3 milliárdos kontinensről van szó, ahonnan 1-2 százalék szeretne eljönni, ez tízmilliókat jelent – jelentette ki Marsai Viktor Afrika-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Beszélt arról is: Afrikában nagyon sok olyan állam van, amely kifejezetten támogatja a beruházásokat. A külföldi cégeket nem a politikai környezet tartja vissza, hiszen még az autoriter rezsimek is felismerték, hogy szükség van a külföldi tőkére. Problémát jelent azonban a bürokrácia, az infrastruktúra és a szakképzett munkaerő hiánya. Ezek azok a területek, melyeken egyik napról a másikra nem lehet áttörést elérni, de a „javulási” folyamat már megindult – fogalmazott.

Hírdetés

A fejlett nyugat életszínvonala sokakat vonz. Az afrikai migránsok egyébként nemcsak Európába jönnek, hanem az Öböl-térségbe is. Idén várhatóan több mint 200 ezren jönnek majd, ami a kontinens lakosságszámához képest elenyésző – ismételte meg.

Mint mondta: az elmúlt fél évben nagyon komoly lépések történtek annak érdekében, hogy a líbiai kaput bezárják. Angela Merkel német kancellár végigjárt számos transzferállamot, az Operation Balkan francia művelet pedig egyre inkább rááll arra, hogy leállítsa a csempészhálózatokat. A Földközi-tengeren való átjutás ugyanis csempészhálózatok nélkül nem kivitelezhető. Jelenleg ezen csatornák lezárása folyik, az eredményeket azonban még számokban nem láthatjuk – magyarázta a szakértő.

Megerősítette egyébként azt az információt, miszerint a Szaharában valószínűleg több átkelő hal meg, mint a Földközi-tengeren.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »