Még Cipruson is érezték a bejrúti robbanást

Még Cipruson is érezték a bejrúti robbanást

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a libanoni fővárosban brutális erejű robbanás történt. A detonáció központja a város kikötőjében volt. Egyelőre nem világos, mi okozta a katasztrófát, de jelenleg a baleset a legvalószínűbb forgatókönyv.

Eddig 10 halottról szólnak a jelentések, a robbanás pusztítását elnézve azonban valószínűleg emelkedni fog az áldozatok száma.

A kikötőben robbanóanyag-raktárak is voltak, ezekben keletkezett ismeretlen okból tűz, és ez vezethetett a detonációhoz. A TheGuardian brit baloldali lap szerint a felhalmozott ammónium-nitrát robbant be olyan erővel, hogy még a 250 kilométerre lévő Cipruson is érezték.

Hírdetés

A BBC szerint sokan a törmelék alá szorultak, az épületek nagy részén, az autókban – szerte a városban – betörtek az ablakok a lökéshullámtól. A kórházak megteltek sérültekkel.

A brit közmédia arra hívja fel a figyelmet, hogy Libanonnak a legrosszabbkor jött ez a sokkhatás. A gazdasági válság és a polgárháborús hangulat mellett Bejrútban néhány órával a robbanás előtt a rendőrök még kormányellenes tüntetőkkel hadakoztak az energiaügyi minisztérium épületénél – a demonstrálók a politikusok elszámoltathatóságát követelték.

A város több pontján eluralkodott a nyomor és az éhínség. Ráadásul a mai robbanást sokan a Rafik Hariri egykori kormányfő elleni, 2005-ös sikeres bombamerénylettel hozzák összefüggésbe – az elkövetők pere már a végéhez közeledik. Néhány napon belül a spexiális törvényszék Hollandiáéban mond majd ítéletet a négy feltételezett elkövető ellen.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »