Még az osztrák újságíró is kevesli Orbán programját

Még az osztrák újságíró is kevesli Orbán programját

Soros György, Vlagyimir Putyin, migráció és korrupció. 45 perces műsort szentelt az osztrák közszolgálati televízió a vasárnapi magyarországi választásoknak. A Hír TV épületében felvett kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője az ORF budapesti tudósítója volt. Az újságírónak feltűnt, hogy a miniszterelnök az egészségügyet és az oktatást meg sem említette a kampányban.

1989-ben, Nagy Imre újratemetésének napján a Fidesz liberális, fiatal és radikális volt. A rendszerváltozás óta eltelt közel 30 évben Orbán Viktorból Európa első sikeres jobboldali populista politikusa lett – így mutatta be a nézőknek az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF uniós magazinja a magyar miniszterelnököt. A kerekasztal-beszélgetést a Hír TV stúdiójában vették fel. Balázs Péter volt külügyminiszter mellett Brenner Koloman egyetemi docens, a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje, Kiszelly Zoltán politológus, a kormánytanácsadó Századvég oktatója és az ORF budapesti tudósítója, Ernst Gelegs volt a vendég. Meghívták a Fidesz frakcióvezetőjét is, de Gulyás Gergely távol maradt a vitától.

A Fidesz nem hajlandó beszélgetni, vitatkozni, tudomásom szerint nincs tévé- vagy rádióműsor, amelyben a Fidesz képviselője részt venne, Orbán Viktor végképp nem. Úgy gondolják, hogy nem érdemes azzal fáradozni, hogy az ellenzéki pártok jelöltjeivel vitatkozzanak a választási kampányban, ahogy ez egyébként megszokott Ausztriában. Magyarországon ilyen nincs, Orbán abból indul ki, hogy senki nincs vele egy szemmagasságban, és nem süllyed le a magyar belpolitika szintjére – mondta az ORF budapesti tudósítója.

Magyarország gazdasági mutatói jók, alacsony a munkanélküliség, a növekedés pedig nagyobb, mint Ausztriában – szólította meg a műsorvezető Balázs Pétert.

Sokan elfordultak Orbán Viktortól a Fideszen belül is, és ennek az oka vélemény szerint az, hogy nagyon rosszul kormányoz. Önnek teljesen igaza van abban, hogy összességében a számok pozitívak, de ha összehasonlítjuk Magyarország gazdasági növekedését a szomszédos országokéval, akkor azt látjuk, hogy Szlovákia vagy Románia sokkal jobban, gyorsabban fejlődik. A foglalkoztatási adatokban sok a kozmetikázás, beleszámolják a közmunkásokat és azokat a kivándorolt százezreket is, akik az elmúlt években nyugaton vállaltak munkát – mondta Balázs Péter.

Hírdetés

Orbán Viktor a választási kampányt a migráció kérdésére szűkítette le – jegyezte meg a műsorvezető, majd Kiszelly Zoltánhoz fordult, és azt kérdezte tőle: „Magyarországnak nincsenek más gondjai?”

Nem ez az egyetlen téma. Balázs Péter is megemlítette a munkaerőpiacot. Ma már munkaerőhiány van Magyarországon, ezáltal növekednek a fizetések, mert már nem kapunk munkaerőt alacsony fizetésekért. Van egy olyan fejlődés, hogy 14%-kal nőttek a reálbérek. Aztán ott van az egészségügy, mindig azt mondják, hogy nem jó Magyarországon az egészségügy. Az Európai Unió segítségével nagyon sok kórházat, szakrendelőt hoztak helyre vidéken – hangoztatta Kiszelly Zoltán, mire az ORF budapesti tudósítója megjegyezte, hogy Orbán Viktor az egészségügyet és az oktatást meg sem említette a március 15-i ünnepi beszédében.

A Jobbik képviselője ezt a szálat vitte tovább, megtoldva a korrupció ügyével.

Milyen európai demokratikus országban marad egy miniszterelnök akkor hivatalban, hogyha a saját veje az OLAF-jelentés szerint visszaélhetett uniós pénzekkel? Melyik európai országban maradhatna egy másodpercig is a miniszterelnök a hivatalában ebben az esetben? A Jobbik ehhez képest részletes kormányprogrammal rendelkezik, az elmúlt 2-3 évben kiváló szakértőket vontunk be. A Fideszt nagyon sokan elhagyták, amiért antiintellektuális kampányt visz. A Jobbik maradt az egyetlen lehetőség arra, hogy olyan átfogó társadalmi kérdéseket megvitasson, mint a migráció, az egészségügy és az oktatás – mondta Brenner Koloman.

A beszélgetésben szóba került Soros György, Vlagyimir Putyin és a paksi atomerőmű bővítése is. Az ORF budapesti tudósítója szerint Orbán Viktor példaképe már az orosz elnök lett, amit Kiszelly Zoltán visszautasított. A kormánybarát politológus szerint Orbán Viktor csak üzletel Vlagyimir Putyinnal, ahogy teszik azt a németek és az osztrákok is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »