Még az idén megnyit a Balaton új nagy attrakciója, a Balaton Park Circuit

Még az idén megnyit a Balaton új nagy attrakciója, a Balaton Park Circuit

Az autós és motoros versenypálya már 2023-ban vendégül látja több sorozat futamait.

Még az idén megnyitja a kapuit Magyarország új versenypályája, a Balaton Park Circuit – írja a formula.hu. A komplexum magántőkéből épül, a beruházás pedig olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy a létesítmény nemrég feltűnt a Swift Cup Europe 2023-as menetrendjében a szezon utolsó helyszíneként.

Oláh Gyárfás, a projekttársaság szakmai vezetője, igazgatósági tagja megerősítette a lapnak, hogy jól áll a kivitelezés, de az átadás pontos dátumát egyelőre nem ismertette. Mindenesetre a Swift Cup Europe utolsó etapja szeptember 29. és október 1. között esedékes, tehát addig bizonyára meglesz a szalagátvágás.

A Balaton Park Circuit Balatonfőkajáron található, az M7-es autópályáról is jól látható helyen.

Hírdetés

A pályával kapcsolatos munkálatok lassan befejeződnek, de a kapcsolódó fejlesztések még folyamatban vannak, ezek közé tartozik egy 130 szobás hotel. Ezefelül egy külön gokartpálya építésének tervezési és előkészületi munkálatai is elkezdődhetnek ebben az évben. A versenypálya mind a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), mind a Nemzetközi Motorsport Szövetség szabályrendszerének megfelel, így nemzetközi versenyekre is alkalmas lesz.

A FIA-besorolása szerint Grade 2-es lesz a balatoni ring, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Forma–1-en kívül minden más széria rendezhet versenyeket rajta.

„Olyan pályát építettünk, ahol mindkét sportág tud eredményesen versenyeket rendezni. A bukótereket úgy építettük ki, hogy részben aszfaltosak, részben pedig kavicságyak vannak, tehát mindkét licenszet szeretnénk megkapni és nagy valószínűséggel meg is kapjuk” – mondta Oláh Gyárfás.

A kérdésre, hogy ha nem valósul meg a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-pálya, akkor a Balatonnál tudnának-e futamokat rendezni, Oláh Gyárfás azt mondta, a mostani formájában nem alkalmas MotoGP-verseny megrendezésére, mert ahhoz egyéb fejlesztésekre is szükség lenne. Azt is hangsúlyozta, nem szeretnének konkurenciái lenni sem Hajdúnánásnak, sem pedig a Hungaroringnek. „Ettől függetlenül, ha egy versenypálya nem épül meg, és megkeresnek bennünket azok, akiknek e tekintetben ez fontos, nem állunk ellen semmilyen kérdésnek” – fogalmazott ennek kapcsán.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »