Még a Világbank is elítélte a bukaresti romaellenes incidenst

Még a Világbank is elítélte a bukaresti romaellenes incidenst

Hatalmas felháborodást váltott ki a román kormány tagjainak körében, hogy ismeretlen tettesek a hétvégén cigányellenes feliratokat festettek a nemzetközi roma nap alkalmából felállított rendezvénysátorra Bukarestben – adja hírül Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Az Országos Roma Kulturális Központ az Egyetem téren húzta fel a sátrát, ahol különböző, a cigány közösség kultúráját bemutató és népszerűsítő események zajlottak. A nemzetközi roma napot minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

A hatalmas sátor oldalán „Halál a cigányokra!”, valamint szintén romaellenes, nyomdafestéket nem tűrő feliratok jelentek meg szombatra virradóra. A szervezők feljelentése nyomán a bukaresti rendőr-főkapitányság gyűlöletre való uszítás és diszkrimináció gyanújával nyomozást indított az ügyben. Rendőrségi források szerint az ismeretlen elkövetők legalább tízen lehettek.

Hírdetés

Az incidenst egy emberként elítélte a Cioloş-kormány számos tagja, akik szombaton a helyszínen tartottak rendkívüli sajtótájékoztatót az ügy kapcsán. Laurenţiu Ştefan elnöki tanácsos közölte, Klaus Johannis államfőt „elborzasztották”a történtek, amelyeket ugyanakkor Raluca Prună igazságügy-miniszter a rasszizmus legerőszakosabb formájának nevezett.

„Azt is roppant sajnálom, hogy egy olyan országban, ahol az erőszakos rasszizmus hasonló formái meglehetősen ritkák, a hatóságok nem lépnek fel határozottabban ellenük. Az államot cselekvésre kötelezi, hogy ilyen megnyilvánulások megtörténhetnek az Európai Unió egyik fővárosában, az elkövetőket példásan meg kell büntetni” – szögezte le a tárcavezető, aki az igazságügy-minisztérium nevében megkövette a roma közösséget a gyűlölködő feliratok miatt.

Miközben Aura Răducu uniós alapokért felelős miniszter arra kérte a sajtótájékoztató résztvevőit, hogy jelképesen töröljék le a rasszista üzeneteket, Asztalos Csaba úgy vélekedett: sokkal nehezebb lesz kitörölni ezeknek a feliratoknak a nyomait roma közösség tagjainak lelkéből. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke felhívta a figyelmet, hogy Romániában nemcsak a romákkal, hanem a muszlimokkal és a fogyatékkal élőkkel szemben is növekszik az intolerancia.

Elítélte és sajnálatának adott hangot a romák elleni gyűlölet megnyilvánulása kapcsán a Világbank romániai képviselete is. Közleményében a pénzügyi intézmény úgy véli, hogy a bukaresti incidens a roma közösség elleni agressziónak és diszkriminációnak minősül, és összeegyeztethetetlen az alapvető európai emberjogi értékekkel. A Világbank közölte, támogatja a romániai roma szervezetek diszkriminációellenes törekvéseit, emellett programjai a cigányság felzárkóztatását is célozzák. „A széles körű etnikai diszkrimináció aláássa a társadalom peremére került roma közösség felzárkóztatását célzó közpolitikák gyakorlatba ültetését” – olvasható a pénzügyi szervezet közleményében – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »