Még a Mad Max filmekben is megcsodálták volna ezeket a szíriai harckocsikat

Még a Mad Max filmekben is megcsodálták volna ezeket a szíriai harckocsikat

A szükség nagy úr, a hat éve tartó szíriai polgárháborúban abból próbálják kihozni a maximumot, ami rendelkezésre áll, így aztán elképesztő harcjárművek születnek.

A korszerű harckocsik manapság is a csataterek urai, azonban városi környezetben, az olcsó és nagy számban elterjedt kézi páncéltörő fegyverek miatt igencsak sebezhetőekké váltak. Hogy ez mennyire így van, azt a hosszú évek óta tartó szíriai polgárháborúban készített videofelvételek is ékesen bizonyítják.

Elsősorban a könnyen kezelhető, alapvetően szovjet eredetű RPG típusú vállról indítható páncéltörő gránátok jelentik a páncélozott harcjárművek számára a legnagyobb fenyegetést. Még az olyan korszerű harckocsik, mint az M1A2 Abrmas vagy az izraeli Merkava legkorszerűbb változati is komoly bajba kerülhetnek, ha hátulról, vagy oldalról kapnak találatot.

A Szíriában harcló felek azonban a legtöbb esetben még csak nem is álmodhatnak ezekről a csúcstechnikát képviselő harckocsikról. Csupán Basár el-Aszad szír elnökhöz hű erők kaptak az oroszoktól néhány darab T-90-es karckocsit. Ezekkel még a CIA által szállított, amerikai BGM-71-es TOW rakétákkal sem nagyon bírtak elbánni a felkelők.

A T-90-es azonban ritka látvány Szíriában, így a leggyakrabban a T-72-es mezítlábas változataival vonulnak a csatákba, rosszabb esetben pedig még az ’56-os forradalomban debütált T-55-ös harckocsikat is kénytelenek bevetni a kormányerők.

Mivel ezeknek a tankoknak a többsége nem rendelkezik reaktív páncélzattal (ennek lényege, hogy két fémlemez között egy réteg robbanóanyag található, mely találat esetén felrobban, ezzel csökkentve a lövedék átütőképességét) a védettség növelése érdekében marad a sufnituning.

Hírdetés

Kezdetben a szír kormányerők úgy erősítették meg T-72-es harckocsijaikat, hogy a torony köré betonvasakból egy rácsot eszkábáltak, majd a rács és a páncél közötti részt feltöltötték betontörmelékkel. Ez a módszer azonban bizonyára nem válhatott be túlságosan, ráadásul a harckocsi oldal továbbra is védtelen maradt.

A háborús évek múlásával azonban tovább fejlesztették a technikájukat. A felvételek apáján úgy tűnik, hogy mára ipari keretek között erősítik meg harckocsijaik páncélzatát. Azokat a pontokat, amiket nem tudnak merev páncéllemezekkel védeni, sűrűn egymás mellé tett lelógó láncokkal takarnak. A becsapódó kumulatív töltetű rakéták ezeknek ütközve is működésbe lépnek, így nem közvetlenül a páncélzaton fejtik ki hatásukat. Ezt a módszert egyébként az izraeli hadseregtől lesték el a szír kormányerők.

Az átalakított harckocsikat alig lehet felismerni, úgy néznek ki, mintha valamelyik Mad Max filmből hagyták volna hátra a kellékesek. Hogy harcban mennyire válhattak be a „tuningolt” tankok, arról egyelőre nincsenek információk.

Nem csak T-72-esekt erősítenek meg plusz páncélvédelemmel. Néhány ZSU23-as Silka is átesett a beavatkozáson.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »