Medvegyev: nem kötelességünk megvárni, hogy más állam vessen be elsőként atomot

Medvegyev: nem kötelességünk megvárni, hogy más állam vessen be elsőként atomot

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint Oroszországnak nem kötelessége megvárni, hogy más állam atombombát vessen be, Moszkva ezt bármikor megteheti.

A Kreml ismét felvetette a nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségét az Ukrajnával folytatott háborúban. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese, azt mondta, hogy Moszkva képes lenne atomcsapást mérni egy olyan ellenségre, amely csak hagyományos fegyvereket használ – számolt be a Guardian.

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azt állította, hogy a nukleáris készenlét prioritást élvez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már a háború kezdetén megalapozta a nukleáris fenyegetést, és arra figyelmeztetett, hogy a nyugati beavatkozás soha nem látott következményekkel járna.

Több indoka lehet az atom használatának

Bár a nyugati tisztviselők szerint az atomkészültséggel való fenyegetés csupán ijesztgetésként és figyelemelterelésként szolgál, Medvegyev szombati interjúja mást sugall: elmondása szerint Oroszország nukleáris előírásai nem követelik meg, hogy egy ellenséges fél kezdeményezze ezeknek a fegyvereknek a használatát.

Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb nukleárisfegyver-készletével, mintegy 6000 nukleáris robbanófej van nyilvántartva az országban. A volt elnök elmondása szerint a használatukra egy külön dokumentum létezik, amely meghatározza az indokokat, hogy az oroszoknak mikor van joguk használni őket, eszerint:

  • Amikor Oroszországot nukleáris rakéta éri.
  • Hírdetés

  • Más nukleáris fegyverek használata Oroszország vagy szövetségesei ellen.
  • Egy kritikus infrastruktúra elleni támadás, amely megbénítja a nukleáris elrettentő orosz erőket.
  • Amikor Oroszország és szövetségesei ellen olyan agresszív cselekményt követnek el, amely veszélyezteti magának az országnak a létét, akár atomfegyverek használata nélkül, azaz hagyományos fegyverek alkalmazásával is.
  • Komolyan gondolják

    A volt orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak eltökélt szándéka van arra, hogy megvédje az országa függetlenségét. Hozzátette: senki se kételkedjen abban, hogy Moszkva készen áll méltó választ adni az országa függetlenségének bármilyen megsértésére.

    Egy videóüzenetben a védelmi miniszter, Szergej Sojgu szombaton elmondta, hogy prioritást élveznek a nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek, a repülőgép-felszerelések és a stratégiai nukleáris erők harckészültségének fenntartása.

    (The Guardian – Index nyomán)

    Korábban írtuk:

    Medvegyev: ha Amerika elérné pusztító céljait, "a világ disztópikus válsága hatalmas nukleáris robbanással érne véget"

    Nukleáris fenyegetőzés: Varsó fél perc alatti eltüntetéséről ötleteltek az orosz állami tévében


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »