Medve nyomaira bukkantak egy kirándulók által kedvelt nógrádi tónál – fotók

Medve nyomaira bukkantak egy kirándulók által kedvelt nógrádi tónál – fotók

A Komravölgyi víztározó a horgászok és a kirándulók körében is kedvelt helyszín. A sáros talajban vettek észre friss medvenyomokat.

Friss medvenyomokat találtak kedden délután a Nógrád vármegyei Mihálygergén, a Komravölgyi víztározó környékén, ahol sok horgász és kiránduló is megfordul – írja a Sokszínű Vidék a Magyar Országos Medve Figyelő Facebook-posztja alapján.

A Komrai-Hasznosi Horgász Egyesület kezelése alatt álló Komravögyi víztározó a Karancs-völgyében található, a medvenyomokról pedig a szlovák határ közelében, Ipolytarnóc és Salgótarján környékén készítettek fotókat. Az utóbbi időben többször is észleltek medvéket Nógrád vármegyében, nemrég a Nemti közelében található Morgó-gödör középső szakaszán vélelmezték medvék jelentétét, amire a kirándulóhely hívta fel a közelben élők és a turisták figyelmét. Néhány héttel ezelőtt pedig Miskolcon, az Avason, a Horváth-tetői játszótér környéki erdősávban vettek észre medvenyomokat járókelők.

Hírdetés

A hazai erdőkben kialakuló vágásterek növényzete és az idősebb erdők makktermése bőséges táplálékforrást kínál a mindenevő medvéknek. Egyre gyakoribb feltűnésükhöz hozzájárulhat az is, hogy a jelentősen megcsappant vaddisznóállomány nem fogyasztja el a rendelkezésre álló táplálékmennyiséget.

A Bükki Nemzeti Park honlapján elérhető tájékoztató szerint ha valaki medvével találkozik, ne nézzen a szemébe, ne fordítson neki hátat, ne akarjon elfutni, mert gyorsabb az embernél. Kerülni kell a hirtelen mozdulatokat, nem szabad etetni a medvéket, illetve ne próbáljuk közelről lefényképezni az állatokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »