Medve gyilkolt az erdélyi Bucsecs-hegységben kedden

A medvetámadást egy férfi jelentette a 112-es segélyhívón, akit meg is találtak a helyszínre siető csendőrök a 2000 méteres magasságban található menedékházhoz vezető magashegyi túraútvonalon. A férfi elmondása szerint medve támadt a vele együtt túrázó nőre és elvonszolta egy olyan helyre, ahol nem láthatta, mi történik vele.

A medvetámadást bejelentő turistát a hegyi csendőrök lekísérték az üdülőtelepre.

Hírdetés

Kedd délután egy másik bejelentés nyomán a katasztrófavédelem arra figyelmeztette a térségben tartózkodókat a mobiltelefonokra küldött ALERT-üzenetben, hogy medvét láttak az említett túraútvonalon található vízesés környékén.
   
Nem sokkal később a megyei hegyimentők közölték, hogy – miután kötélen beereszkedtek a völgybe – holtan találták az eltűnt turistát, de a holttest lehozását nemcsak a nehéz terep nehezíti, hanem az is, hogy a medve még mindig a környéken ólálkodik, 10-15 méterre a hegyimentőktől.
   
Az áldozat keresése érdekében a hatóságok korábban a helyszínre küldték a Brassó megyei rohammentő-szolgálat helikopterét is, de miután a hegyimentők megtalálták az eltűnt nőt a fenyőerdővel borított szűk és meredek völgyben, a helikopter nem tudott segíteni a holttest lehozatalában, ezért visszafordult a bázisra.
   
A környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő barnamedvék számát. A minisztérium éléről 2023-ban távozó Tánczos Barna RMDSZ-politikus akkor azt közölte, hogy a nagyvadak nemcsak tetemes anyagi károkat okoztak, hanem az elmúlt 5-6 évben több mint 150 esetben támadtak emberre, és emiatt 14 haláleset is történt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »