Medve garázdálkodik Kézdiszentléleken

Medve garázdálkodik Kézdiszentléleken

Aggasztónak tartja Balogh Tibor polgármester, hogy mindössze pár nap leforgása alatt a községközpontban, illetve Kézdikőváron is portákat keresett fel a medve. Az elöljáró azt javasolja: a háziállatok mindenkinél legyenek nyilvántartva, és veszély esetén az érintettek hívják az 112-es sürgősségi számot.

A tapasztalatok szerint a segélyhívó tárcsázása nem sokat segít – bár a hatóságok ilyen esetben mozgósítják a csendőröket, rendőröket stb. –, viszont van egy hozadéka: a jelentésnek letagadhatatlan nyoma van, amennyiben valaki kártérítésért folyamodik, ez az első lépése a történetnek. Ugyanakkor az összes háziállatnak szerepelnie kell a hatóságok nyilvántartásában, például a disznónak is kell hogy legyen fülszáma – nyomatékosított Balogh Tibor, aki június első napjaiban szembesült, hogy több falusfele portáján volt kéretlen, nem várt vendég a medve, ami a Perkőn is elég gyakori látvány.

Hírdetés

A polgármester beszámolója szerint június 7-én a kézdiszentléleki Tamás István portáján egy kocát ölt meg a nagyvad, a szintén szentléleki Barabás László „csak” néhány tyúkjának az elvesztését nyugtázhatta. Kőváron Opra Tamás Szilveszter gazdaságának egy berbécs bánta a medve házszemléjét. „Ilyenkor hívják az 112-es számot, az elpusztított állat legyen bejelentve, a környezetvédelmi minisztérium csak úgy tud kártérítést fizetni. Ha nincs meg ez, akkor a gazda marad a kárral. Ha vannak ilyen rögzített esetek, akkor van lehetőség a lakott településeken garázdálkodó medve kilövésére, másként kötve vannak a kezek” – magyarázta a polgármester, aki fotót is adott az elpusztított kocáról, hozzátéve: ebből is látszik, a medve nem játék!


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »