Medrükből kilépő folyók árasztották el Észak-Olaszországot

Továbbra is kritikus a helyzet Olaszország északi részén az áradások miatt. Vannak olyan területek, ahol 500 mm eső esett ezen a héten. Magyarországon helyenként ez az éves átlag. Tehát egy hét alatt esett egy évnyi csapadék az olasz hegyekben. Ezek után nem is lehet csodálkozni, hogy szinte mindent visznek a megáradt folyók. A franciáknál, Korzikán is drámai volt a helyzet.

Hatalmas robajjal zúdult keresztül az olaszországi Imperia községen a hegyről érkező sárlavina. Mindent magával sodort, ami az útjába került. Félelmetes sebességgel száguld keresztül Savona városán is a megduzzadt Quiliano folyó: szinte az összes utca víz alatt áll, az autók többsége pedig a folyó által lerakott hordalékdombokon vesztegel.

A folyók az utóbbi pár nap heves esőzései miatt kiléptek medrükből Észak-Olaszország két régiójában: így Liguria mellett Piemont is már napok óta küzd a sebes víztömeggel. Az egyik legkritikusabb helyzet Garessio városában volt, ahol a Tanaro folyó átbukott egy központi hídon, ezzel kettéosztotta a várost. Több méteres hullámai pedig utat törtek maguknak, és elárasztották az utcákat.

A helyiek csak szombat délutánra lélegezhettek fel: az áradat szelídült, a vízszint pedig bő egy métert csökkent. A várost most iszap és hordalék borítja, a lakosok a hatóságokkal együttműködve megkezdték a helyreállítást.

Torinóban ezalatt hatalmas darukkal próbálták kivontatni azokat a városnéző hajókat, amelyeket még pénteken sodort el a Pó folyó és vágott neki az egyik hídnak. Számos település most is víz alatt áll. Moncelieri-ben derékig érő vízből gumicsónakokkal mentik továbbra is a víz fogságában rekedteket.

Az árvíz sújtotta területeken rengeteg híd és út járhatatlan, a vasútvonalak egy részét is le kellett zárni. Százakat költöztettek ki otthonaikból. Az érintett régiókban továbbra is a legmagasabb fokú az árvízriasztás, még a kihirdetett szükségállapot is érvényben van.

A hét során a Földközi-tenger negyedik és hetedik legnagyobb szigetét is elérte az ítéletidő. Így Korzikán, a francia szépség szigetén a szerpentinekre vízesésként zúdultak a felduzzadt patakok. A hidak többségét elmosta az ár. A hatóságok a sziget mindkét megyéjében csaknem nyakig érő vízből gumicsónakokkal mentették ki az épületekben rekedteket.

Az olaszországi Szicílián is pont egy hete heves esőzés okozott áradásokat és földcsuszamlásokat. Azóta is folyamatos a szükségállapot, a helyreállítás megkezdődött, az alagutak nagy részét már megnyitották, azonban egyes utak továbbra is járhatatlanok.

Az olaszországi áradásokban sajtóértesülések szerint egy ember meghalt hármat pedig még keresnek.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »