Medián: nagyot esett a Fidesz népszerűsége

Medián: nagyot esett a Fidesz népszerűsége

Január végére megrendültek és látványosan megváltoztak a pártreferenciák, a legnagyobb veszteséget a kormánypárt szenvedte el, állítja a HVG, a Medián friss közvélemény-kutatási adataira hivatkozva.

A felmérést végző Medián legutóbbi, novemberi vizsgálati eredményeit hasonlította össze a jelenlegivel:

mint mérésükből kiderült, a Fidesz népszerűsége a teljes népességre vetítve 39-ről 37 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazók körében 60-ról 53 százalékra esett.

Hírdetés

A Jobbik népszerűsége a teljes népességben 11-ről 13 százalékra, míg a Jobbikon kívüli ellenzék támogatóinak összesített aránya 21-ről 23 százalékra nőtt, úgy, hogy az összes számottevő ellenzéki pártnál kimutatható némi erősödés.

http://mno.hu/

A kormánypárt szimpatizánsai körében némi elbizonytalanodás figyelhető meg: novemberben még 75, most pedig 70 százalékuk mondja, hogy április 8-án biztosan elmegy szavazni. A teljes szavazókorú népességre vetítve a részvételi kedv 56 százalék, ami 4 százalékponttal több, mint négy éve ilyenkor.

A legtágabb potenciális ellenzéki szavazóbázisra jelenleg az MSZP–Párbeszéd közös lista számíthat: a megkérdezettek 14 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a szövetségre szavazzon.

Ebben nagy szerepet tulajdonít a kutatás Karácsony Gergely személyének, akinek az ismertsége 12 százalékponttal, népszerűsége 10 százalékponttal ugrott meg. Ráadásul minden párt szavazói között akadnak kedvelői: még a fideszesek 24 százaléka is szívesen látná őt fontos szerepben – írja a HVG, ami csütörtöki számában mutatja be a felmérés részleteit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »