Median: bejutna a Híd, kimaradna az MKP

Median: bejutna a Híd, kimaradna az MKP

Jól jött a menekültválság Ficóéknak, továbbra is szárnyal a Smer – derül ki a Median friss felméréséből. Erőtlen a jobboldal, az MKP vonal alatt végezne.

Nem sok hiányzana ahhoz, hogy a Smer egyedül alakítson kormányt, ha most tartanák a parlamenti választásokat – derül ki a Media közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. A Smer a szavazatok 40,8%-át söpörné be, ezzel 72 mandátuma lehetne a törvényhozásban (76 a minimális többség).

Hírdetés

A legerősebb jobboldali párt a Sieť, ám 10% alatti a támogatottsága. A Median mérése alapján az OĽaNO–Nova koalíció kissé magához tért, igaz, a 8% számukra továbbra sem életbiztosíték, mivel választási koalíciónak 7%-os a bejutási küszöb.

A Híd 7,1%-on áll, ezzel 13 képviselőt küldhetne a parlamentbe (pont annyit, mint 2012-ben). Az MKP a vonal alatt van 4,2%-kal. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a Median ügynökség általában nem használ nemzetiségi mintát, vagyis kutatásai során a megkérdezettek között nincs mindig annyi magyar, mint amennyi a népességben a magyarság számaránya. Emiatt a múltban a párt mind a Híd, mind az MKP támogatottságát rendszerint alulmérte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »