Medián: a biztos szavazók több mint fele fideszes

Medián: a biztos szavazók több mint fele fideszes

A biztos szavazók több mint fele voksolna most a Fideszre, derül ki a Medián HVG-ben megjelent kutatásából. Ekkora fölénnyel közel a ciklus derekához még egy kormánypárt sem vezetett.

Korábban még nem fordult elő a Medián felméréseiben, hogy a választások után bő másfél évvel a nagyobbik kormánypárt a választani tudó „biztos” szavazók több mint felének támogatását élvezze, ám most a Fidesz ezeknek a szavazatoknak az 51 százalékát kapná. Ez abból a friss kutatásból derül ki, amely részletesen a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvasható majd, és amelyben a Fidesz egész éves népszerűségi mutatóit értékelik.

Hírdetés

Arra már korábban is többször volt példa, hogy ennyi idővel a választások után valamelyik ellenzéki párt tudhassa maga mögött a választani tudó „biztos” szavazók abszolút többségét: 1999 decemberében az MSZP-nek 52 százalékos, 2003 novemberében a Fidesznek 51 százalékos, 2007 végére pedig szintén a Fidesznek 64 százalékos volt a támogatottsága.

Most viszont az erős kormányoldallal szemben csak töredezett ellenzéket láthatunk. A Jobbik – amely a választások óta átvette a második legerősebb párt pozícióját – az utóbbi fél évben valamelyest gyengült, támogatottsága a májusi rekordmagasságról (16 százalékról) 13 százalékra mérséklődött.

Az MSZP népszerűsége a teljes szavazókorú népességre vetítve időközben 7 százalékra apadt – a párt, amely épp a mostani közvélemény-kutatás idején tartotta kongresszusát, utoljára az Antall-kormány első két évében szerepelt ilyen gyengén a Medián felméréseiben.

A kutatást 2015. november 27-e és december 1-je között készítette az intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével – olvasható a HVG világhálós oldalán.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »