MEDDIG TŰRIK?

Milyen jó, hogy ezek itt vannak. Mennyi hasznot hajtanak. Milyen széppé, biztonságossá, élhetővé teszik Firenzét, Olaszországot, és persze egész Európát.Úgy hiányoztak nekünk, mint egy falat kenyér…

Egy Firenzében meggyilkolt szenegáli migráns miatt demonstráltak szenegáli bevándorlók az olasz városban. A rendezvényről a firenzei polgármestert valósággal elkergették.

Feszült a helyzet Firenzében a szenegáli közösség keddi demonstrációja miatt, amellyel a városban meggyilkolt szenegáli bevándorlóról emlékeznek meg. A rendezvényről a firenzei polgármestert valósággal elkergették. 

Hírdetés

Mintegy háromszáz, Firenzéből és környékéről érkezett szenegáli férfi gyűlt össze a firenzei Vespucci-hídnál, ahol hétfőn lelőttek egy 53 éves szenegálit, aki utcai árusként éppen esernyőket árult. Rasszizmus- és rendőrségellenes jelszavakat skandálnak, a megmozduláshoz több olasz baloldali fiatal is csatlakozott. A demonstrálókat a rohamrendőrség tartja ellenőrzés alatt. Dario Nardella firenzei polgármester is a helyszínen járt, szolidaritását és részvétét kívánta kifejezni a szenegáli bevándorlóknak. Az emlékezésen résztvevő szenegáliak egy része azonban ellenezte a polgármester jelenlétét: lökdösték, rasszistának nevezték, és azonnali távozásra szólították fel. Dario Nardellát a rendőrség kísérte el. 

A szenegáli bevándorlót egy olasz férfi ölte meg. Az őrizetbe vett 65 éves olasz elmondása szerint eredetileg öngyilkos akart lenni, de mivel ehhez nem volt bátorsága, inkább másokat vett célba, és tüzet nyitott egy bevándorlóra. 

A történtek nyomán szenegáli férfiak kedden végivonultak Firenze városközpontján egészen a Signoria-térig, ahol a polgármesteri hivatal van. Az útjukba kerülő járműtorlaszokat, leparkolt motorokat felborították. Azt kiabálták, hogy az olaszok rasszisták és fasiszták. A migránsokkal szembeni gyűlölet kapcsán Matteo Salvini a Liga vezetőjének felelősségét hangsúlyozták. 

Korábban 2011-ben egy szélsőjobboldali olasz lőtt le két szenegáli árust az egyik firenzei piacon. Január végén egy szintén szélsőjobboldali elveket valló olasz nyitott tüzet Macerata utcáin a bevándorlókra hat személyt sebesítve meg, miután a városban nigériai bevándorlók drog miatt megöltek egy olasz lányt.

(MTI)


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »