Meddig szaladnak az árak?

Régen fordult elő olyan húsdrágulás, mint amilyet az utóbbi hónapokban megtapasztalhattunk a boltokban.

A sertéshúst, illetve az abból gyártott húskészítményeket érintette elsősorban. Eddig.

Most folyik a találgatás: vajon a baromfié – elsősorban a csirkehúsé – követi-e majd?

Sokan élnek a lehetőséggel, s az egy évvel korábbihoz képest csaknem ötödével drágább sertéshús helyett egyre inkább valamilyen baromfival igyekeznek a családi költségvetést karbantartani, azaz a viszonylag olcsóbb húsfélékből kielégíteni a família igé­nyeit.

A baromfi most jóval olcsóbb, mint a sertés, de kérdés, hogy meddig tartható ez az állapot. A két húsféle ugyanis egymást kiegészítő, helyettesítő termék, így aztán általában párhuzamosan is mozog az áruk. Most ez még nem következett be: fél éve a sertéspultokon drasztikus árakat láthatunk, viszont a csirkénél alig van változás.

Sőt, lehet, hogy néhány hónapig nem is lesz, ugyanis a madárinfluenza magyarországi megjelenése miatt akár túlkínálat is kialakulhat e termékből. Egy sor ország letiltotta a magyar exportot, így jelentősebb készletek is a nyakunkon maradhatnak, amit főleg itthon lehet értékesíteni, s ez viszont lenyomhatja az árakat.

Egy ideig. Aztán általában ezt rövidebb hiány követi, ami az áremelkedésnek kedvez. Azonban hosszabb távon – a szakértők évekről beszélnek – számolnak a sertéshiánnyal: legalább évek kellenek ahhoz, hogy Európából és Ázsiából száműzzék az afrikai sertéspestist, amivel megindulhat a sertésállomány gyarapodása és az árcsökkenés. Ez viszont hosszú ideig emelheti a baromfi árát is.

Viszont szinte biztosan nem téved, aki ha csirkehúsakciót lát, vesz belőle, lefagyasztva betárol néhány hétre vagy hónapra valót.

Hogy ne legyen ilyen kiszámítható az ügy, most egész Európa, sőt Ázsia is arra figyel, mikor lépi át a német határt Lengyelország felől a sertéspestis. Legutóbb 11 kilométerre találtak elhullott vírusos vaddisznót még lengyel területen.

Hírdetés

Ha német földre kerül a kór, akkor a legnagyobb európai sertéshússzállítót kitilthatják a piacaikról a korábbi vevők. Ekkor a német húspiac bedugul, s vélhetően egész Európára, köztük Magyarországra próbálják szétteríteni, eladni a feleslegessé vált készleteiket.

Ez viszont árcsökkenéshez is vezethet, ami – a fenti logika szerint – a magyar baromfihúsárakat is le­nyomhatja, de legalábbis az áremelkedést gátolhatja.

Bonyolult tehát a helyzet, nehéz eligazodni. Viszont szinte biztosan nem téved, aki ha csirkehúsakciót lát, vesz belőle, lefagyasztva betárol néhány hétre vagy hónapra valót.

A csirkemell ára például 1500-1600 forint, de akad hely, ahol hozzá lehet jutni 1200-1300-ért is. A szaftosabb csirkecombot is érdemes figyelni: akad, ahol egy kilót 600 forintnál olcsóbban kínálnak.

Elszállnak az árak

Aki azt hitte, hogy az elmúlt másfél évben bekövetkezett zöldség- és gyümölcsdrágulás után nem jöhet újabb, tévedett. Most januárban ugyanis megint nagyon magas árak alakultak ki. A nagybani piaci információk szerint ugyanis a legtöbb zöldség esetében nincs, vagy minimális a hazai termelésű kínálat, az importtermékek pedig hétről hétre egyre többe kerülnek.

Ez aztán kihat az itthon előállított árufélékre is. Akár a répafélék, akár a hajtatott zöldségek, a primőrök árát nézzük, mindenütt drágulást látunk. Alig akad zöldség, aminek a kilónkénti ára ne 1000 forint körül mozogna. Így aztán relatíve az olcsók közé tartozik a 250-300 forintos burgonya, az 500 körüli ótermésű répa, vagy a 200-300 forintos vöröshagyma, írja O. Horváth György.

Fotó: Kállai Márton

Magyar Tudat Nemzeti Hírportál

The post Meddig szaladnak az árak? appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »