Meddig ehetjük még idén a hazai dinnyét?

Meddig ehetjük még idén a hazai dinnyét?

Az időjárás úgy tűnik, kedvezően hatott a hazai dinnyeszezonra. A lédús és mézédes dinnye még néhány hétig elérhető lesz a megszokott, kiváló minőségben – erre hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A nyári gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben – mondta el Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója egy a dinnyefogyasztást népszerűsító balatoni fesztiválon. A termelési feltételeket jelentősen megnehezítő extrém körülmények Európa más országaiban is jelen vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok, viszont a nyári hőség a dinnyefogyasztás egyik legjobb ösztönzője.

Tavaly nyáron megkérdeztünk benneteket, a hazait vagy a külföldi dinnyét választájtok. Az eredményeket látva nincs helye sok vitának: a hazai dinnye elsöprő győzelmet aratott: 3-ból 2 tudatos vásárló megvárja a magyar dinnyét. Az is kiderült, ragaszkodtok-e a lékeléshez, és hogy hol vásároljátok a dinnyét.

Ha teheted, kövesd a Tudatos Vásárló 4. pontját, és vásárolj Helyben, helyit – dinnyéből is!

Az idei szezon sajátossága még, hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket. A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresik. A termelői árak emelkedtek 2021-hez képest, katasztrofálisan alacsony, de ugyanakkor kiugróan magas árakról idén nincs szó.

Már most látszik, hogy sok helyen újra köt a dinnye, ezért

augusztusban még egy harmad vagy negyed termést be lehet majd takarítani, ha az időjárás megfelelően alakul, akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye.

Hírdetés

A dinnyének nem csak az íze finom, de tökéletesen hidratál és számtalan jótékony hatása is van. Immunerősítő, vitamindús csemege. Természetes vízhajtó hatása miatt segít megőrizni a vese egészségét, akadályozza a vesekövek kialakulását, emellett serkenti a máj működését is.

Hazánkban a dinnye az egyik legkeresettebb zöldség-gyümölcsféle, megvásárlásával azokat a termelőket támogatjuk, akik lehetővé teszik számunkra, hogy friss és finom zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra még szeptemberben is.

A fejlődő termesztéstechnológiának, a megfelelő fajtahibrideknek, a változó időjárásnak és klimatikus viszonyoknak köszönhetően a magyar dinnye még hetekig a megszokott, kiváló minőségben elérhető – írja az Agrármarketing Centrum közleményében.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ez a poszt Meddig ehetjük még idén a hazai dinnyét? először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »