Mecsetekben mészároltak Új-Zélandon

Két mecsetnél összesen legalább negyven ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben. A legfrissebb hírek szerint négy embert: három férfit és egy nőt őrizetbe vettek.

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok vélhetően még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebookon élőben közvetítette saját gyilkos tettét.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Hírdetés

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »