Mazsihisz: „Megütközést” keltettek állami vezetők nyilatkozatai

Mazsihisz: „Megütközést” keltettek állami vezetők nyilatkozatai

Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt, és a kormány állásfoglalását kérte „az elmúlt napokban állami vezetők részéről elhangzott, országos és nemzetközi negatív visszhangot kiváltott nyilatkozatok” ügyében – olvasható a szervezet MTI-hez eljuttatott, keddi közleményében.

Prof. dr. Grósz Andor Mazsihisz elnök | Mazsihisz

Hírdetés

Prof. dr. Grósz Andor – mazsihisz

A beszámoló szerint a megbeszélésen Grósz Andor hangsúlyozta: a Mazsihisz helyesli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus minden formája ellen. Ugyanakkor magas rangú közéleti személyiségektől olyan megnyilatkozások hangzottak el az elmúlt napokban, amelyek joggal keltettek megütközést mind a magyar zsidó közösségben, mind abban a magyar társadalmi közegben, amely felelősnek tartja Horthy Miklóst a magyarországi holokauszt tragédiájában.
   
Grósz Andor jelezte, hogy ezek a megnyilatkozások a meghirdetett zéró tolerancia elvébe nem férnek bele.
   
Ebben az ügyben a Mazsihisz és a magyar zsidóság határozott állásfoglalást tart szükségesnek a magyar kormány részéről – jelentette ki a közlemény szerint Grósz Andor.
   
A tájékoztatás szerint a Gulyás Gergellyel folytatott megbeszélés másik lényeges pontja a 150 éves Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem épületének tervezett felújítása volt.
   
Szóba került továbbá a Mazsihisz fenntartásában működő, de közfeladatokat is ellátó Szeretetkórháznak a kormány által eddig is támogatott fejlesztése, amelynek további támogatására – mint az a mostani találkozón kiderült – a magyar kormány ugyancsak nyitottságot mutat – tették hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »