May követné Orbán és Trump példáját

Az Egyesült Királyság is beáll Magyarország és az Egyesült Államok által megkezdett sorba: Theresa May brit miniszterelnök azt ígéri, hogy 2020-ra az Egyesült Királyságban a jelenlegi 20 százalékról 17-re mérsékli a társasági adó mértékét. A kormányfő szerint ugyanis a brexit nemcsak arra történelmi lehetőség, hogy országa elhagyja az Európai Uniót, de arra is, hogy a lehető legigazságosabban újraszabják a gazdaságot, írja az Independent.

Hírdetés

A 2020-ra ígért fokozatos csökkentés a brit kormány tervei szerint a legalacsonyabb társasági adó lesz a G20-ban. Ettől egyrészről a vállalkozási kedv – és így a foglakoztatás növekedését – várják, másrészről az innovatív lehetőségeknek akarnak teret adni.

Múlt csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök is azt jelentette be, hogy 2017-től minden cégnek kevesebb társasági adót kell fizetnie, mindössze a nyeresége 9 százalékát kell beadni a közösbe. Reményei szerint így Magyarországon lesz a legalacsonyabb a cégek nyeresége után fizetendő adó az egész EU-ban.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök múlt kedden beszélt arról, hogy az amerikai vállalkozási adót 35-ről 15 százalékra vágja meg. Az ingatlanmágnásból lett vezető szerint ez segít majd felvenni a versenyt az ázsiai piacokkal, ahol az alacsony adózás miatt olcsóbb a gyártatás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »