May kapcsolt, készül a brit össztűz Trumpra

May kapcsolt, készül a brit össztűz Trumpra

Félmillió brit nem akarja földjén látni az amerikai elnököt, és az aláírásgyűjtésnek még nincs vége.

Durván kritizálták Theresa Mayt saját párttársai a hétvégén, hogy nem lép fel keményen Donald Trump muszlimok beutazását korlátozó pénteki rendelete ellen. Eleinte csak annyira futotta tőle, hogy azt mondta, nem ért egyet a szabályozással. Gyorsabban kapcsolt azonban nála a kommunikációs krízishelyzetekben jártasabb Boris Johnson külügyminiszter, kijelentve, hogy megosztó és hibás, ha valakit nemzetisége alapján megbélyegeznek.

Boris Johnson kiakadt Trump rendeletére – A brit külügyminiszter megmozdulásáról részletesen itt írtunk.

May, aki szombaton Recep Tayyip Erdogannal folytatott törökországi tárgyalásán még azt mondta, nem szól bele amerikai belügyekbe, aztán vasárnap már arra utasította a kérdésben releváns minisztereit, vegyék fel a kapcsolatot amerikai kollégáikkal a helyzet tisztázása érdekében. 

Hírdetés

A Munkáspárt hétfőn interpelláltatja a külügyminisztert arról, milyen hatással lesz a kitiltás a brit állampolgárokra. Sokakhoz hasonlóan válaszra vár a szomáliai születésű brit állampolgár, a hosszútávfutó bajnok Sir Mo Farah, és az Irakban született konzervatív politikus Nadhim Zahawi. Ráadásul a brit üzleti szférában vagy a művészeti életben is lehetnek százak, akik brit letelepedési okmány birtokában, de a kitiltással érintett muszlim ország állampolgáraként utaznának hivatalos kiküldetésben az Egyesült Államokba. De a családi kapcsolattartás is lehetetlenné válna egyes esetekben, Zahawi felesége például nem látogathatná meg két gyerekét, akik amerikai egyetemen tanulnak.

Mindenesetre a az ellenzéki erők sokkal egyértelműbben jelezték álláspontjukat, mint a kormány, Jeremy Corbyn munkáspárti elnök bejelentette, számára nem kívánatos Trump az országban, és hasonlóan vélekedett egy skót nemzeti párti vezető is. Ám a Downing Street jelezte, nem térnek el a tervektől, Trump jön nyáron. May annál is nehezebb helyzetben van, mert a pénteki washingtoni látogatásán nem győzte elégszer kiemelni, mennyire szorosak az amerikai-brit kapcsolatok. – Ebbe belefért volna, hogy kritikát fogalmaz meg Trumpnak – vélekedett egy konzervatív politikus, Heidi Allen a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában.

Eközben online aláírásgyűjtés is indult Trump tervezett nagy-britanniai látogatásának megakadályozására. A kezdeményező szerint a vulgárisan beszélő Trump nem méltó arra, hogy a királynő fogadja, II. Erzsébetre nézve pedig sértő volna, hogy kezet kell fognia egy nőgyűlölővel.

Érdekes, hogy a kezdeményezés leírásában szó sincs olyan kérdésekről, amelyek ügyében tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban, hogy tehát Trump idegengyűlöletből hozta a döntést. Ám tény, hogy egy nap alatt fél millióan írták alá a kezdeményezést. Az aláírók száma valós időben követhető a brit parlament honlapján. A törvényhozásnak mindenképp foglalkoznia kell az üggyel, mert az aláírások száma átlépte a 100 ezres limitet. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »