Maximális büntetést kapott Bajor áldoktora

Maximális büntetést kapott Bajor áldoktora

Jogsértőnek minősítette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Vargha Gyógymód-Metodika „Vargha Metodika” elnevezésű kezeléseinek népszerűsítését, mert az áldoktor cége valótlanul tett közzé gyógyhatásra, valamint egészségre vonatkozó állításokat televíziós műsorokban és hirdetésekben. A jogsértés elkövetéséért 12 millió forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a versenyhivatal.

A GVH megállapította, hogy a Bajor Imrét is kezelő áldoktor cége az elvárt tudományos bizonyítottság hiányában népszerűsítette a „Vargha Metodika” kezelést. Valótlanul állította, hogy az alkalmas különböző betegségek megelőzésére, kezelésére és gyógyítására, ahogyan azt is, hogy eredménnyel használható öngyógyításra, öntisztításra, a sejtek anyagcseréjének és más életfolyamatainak optimalizálására. Szintén valótlanul terjesztették, hogy jó fáradékonyság, frontérzékenység kezelésére, általános prevencióra és a szervezet felerősítésére.

A Vargha Gyógymód-Metodika 2013 januárjától 2014 júliusáig folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot: ekkor tette közzé televíziós műsorokban, sajtóhirdetésekben, szórólapokon és saját honlapján azokat a tájékoztatásokat és hirdetéseket, amelyek több szempontból is jogsértők voltak.

Hírdetés

A legsérülékenyebbeket célozták

A hatóság a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy a jogsértéssel érintett termékek bizalmi termékek voltak, azokkal a sérülékeny fogyasztókat célozták. Ez azért különösen nagy probléma, mert utóbbiak súlyos betegségük, illetve a „hagyományos” kezelések, gyógymódok esetleges eredménytelensége miatt különösen érzékenyen reagálnak a gyógyulást, jobbulást ígérő kommunikációra. A GVH figyelembe vette azt is, hogy a reklámok a fogyasztók széles körét érték el.

Azt enyhítő körülményként értékelték, hogy a cég pénzvisszatérítési garanciát alkalmazott, a hatósággal a vizsgálat során együttműködött, ténylegesen és igazoltan módosította kereskedelmi gyakorlatát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »