Matovič új törvénytervezete mentesítené a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyákat az adófizetési kötelezettség alól

Matovič új törvénytervezete mentesítené a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyákat az adófizetési kötelezettség alól

Igor Matovič (OĽaNO) törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, melynek értelmében a 15 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák, amennyiben a bruttó keresetük nem haladja meg a 2 ezer eurót, mentesülnének az adófizetési kötelezettség alól.

Ugyanez vonatkozna a 25 évesnél fiatalabb munkavállalókra is. A jövedelemadóra vonatkozó törvény módosító javaslatát a május 2-án kezdődő ülésen fogják megvitatni. Ennek értelmében a 25 év alatti fiatalok és a 15 évesnél fiatalabb gyermekek nevelő anyák számára éves adómentes adóalapot vezetnének be, mely a két évvel korábbi szlovákiai átlagbér 16-szorosa lenne. Ez jövőre az 1304 euró 16-szorosa, azaz 20 864 euró, míg a havi adómentes összeg 1738,66 euró lenne.

Kétezer eurós bruttó kereset esetén a munkavállaló 188 euró szociális és 80 euró egészségügyi járulékot fizet. A 25 évesnél fiatalabbak és a 15 évesnél fiatalabb gyermekről gondoskodó anyák adóalapja ebben az esetben 1732 euró. „A törvényjavaslat elfogadásával ezek a csoportok 2000 eurót nem meghaladó bruttó kereset mellett nem fizetnének jövedelemadót“ – olvasható a javaslatban.

Hírdetés

„A nőknek nem kellene állandóan azzal az érzéssel élniük, hogy fizetésüket tekintve alsóbbrendűek a férfiaknál” – írta Facebook-oldalán Igor Matovič. Az OĽaNO képviselői egy olyan törvénytervezetet nyújtottak be, amivel állításuk szerint „tesztelni“ szeretnék a férfi képviselőket, hogy valóban szívükön viselik-e a gyermekes anyák helyzetét.

A 25 év alatti fiatalok adómentesítésének célja pedig, hogy Szlovákiában kezdjenek el dolgozni és itt is alapítsanak családot, ne pedig külföldön. Matovič 500 millió euróra becsülte az intézkedés állami költségvetésre gyakorolt ​​nettó pénzügyi hatását, amire a társadalombiztosítási járulékfizetési plafonok eltörlésével, valamint az adócsalás büntetésének további szigorításával kíván forrást találni.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »