Matovič: teringettét, így kell ezt csinálni!

Matovič: teringettét, így kell ezt csinálni!

Az OĽaNO mozgalom vezetője, Igor Matovič pénzügyminiszter számára ezúttal a világ legnagyobb akkumulátorgyártója magyarországi beruházása szolgált ürügyként arra, hogy a közösségi oldalán ismét odaszúrjon Richard Sulík gazdasági miniszternek, bár ezt a bejegyzését később törölte, bizonyára nem azért, hogy Sulíkot kímélje, hanem mert Magyarország (jogos) dicséretére ragadtatta magát, amivel nem nagyon szerezhet jó pontokat sem szlovákiai, sem brüsszeli viszonylatban…

„Gratulálok a magyar gazdasági miniszternek, amiért nem sztrájkol, hanem dolgozik… Teringettét, így kell ezt csinálni! Ötször nagyobb megaberuházás, mint a Volvo. A magyarok rakétagyorsasággal haladnak, mi pedig szegény rokonnak tűnünk mellettük“ – írta bejegyzésében Matovič arra a hírre reagálva, hogy a CATL kínai cég, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Debrecenben hozza létre második európai üzemét mintegy 7,3 milliárd euró értékben, mely egyben a legnagyobb ilyen jellegű gyár lesz Európában.

Az SaS azzal reagált a pénzügyminiszter bejegyzésére, hogy Matovič továbbra is árt Szlovákiának, s szerintük ekkora akkumulátorüzem létrehozására az országban sem hely, sem munkaerő, sem pedig energiakapacitás nem állna rendelkezésre. „Matovičot Kremskývel (a gazdasági bizottság elnöke) együtt ez azonban nem akadályozza abban, hogy primitív demagógiát terjesszen és lekicsinyellje a körülötte lévők munkáját“ – közölte az SaS közösségi oldalán.

„A pénzügyminiszter szavai ostoba módon sértik Volvo cégbeli partnereinket (az államfő, a miniszterek, az ország polgárai, a pedagógusok, újságírók és mások címére tett sértő megjegyzések után). Tudnia kellene, hogy Szlovákiának ilyen beruházásra sokkal régebben kellett készülnie, mint amióta ez a kormány hatalmon van“ – vélekedett Gröhling, aki szerint Matovičnak pontosan emiatt kéne végre távoznia a kormányból.

Hírdetés

„Nem képes meglenni állandó konfliktusok, hazugságok, mások sértegetése nélkül, kezdettől fogva ezt műveli“ – panaszolta az oktatási miniszter, feltéve a kérdést, mikor tudatosítják végre a koalíciós partnerek, hogy a pénzügyminiszter viselkedése mellett működésképtelen a kormány.

Mint ismeretes, Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

A két éven át tartó tárgyalássorozat eredményeként 221 hektáros területen épül majd fel a CATL létesítménye, mintegy 9 ezer új munkahelyet létesítve Magyarországon. A kínai beruházás az elektromosjármű-gyártásban valósul meg. Ez lesz a CATL második európai gyára a németországi üzeme után. Az első gyártóüzem építése még az idén megkezdődhet. A debreceni Déli Ipari Parkban megvalósuló projekt európai autógyártóknak szállít majd akkumulátorcellákat és -modulokat.

Szlovákiai szemszögből nézve tehát savanyú lehet a szőlő…

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »