Matovič szerint az államfő a közvélemény-kutatás hatására gondolta meg magát

Matovič szerint az államfő a közvélemény-kutatás hatására gondolta meg magát

Matovič szerint az államfő a közvélemény-kutatás hatására gondolta meg magát Kulcsár Péter2023. 02. 16., cs – 17:16

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a közvélemény-kutatás eredménye alapján változtatta meg a véleményét az előrehozott parlamenti választás időpontjával kapcsolatban – állítja Igor Matovič, az OĽaNO elnöke.

Matovič kijelentette, bár az elnök asszony először a korábbi időpontot pártolta, később ő maga állt elő azzal, hogy a szeptemberi választást is el tudná képzelni. „Az ő érdeme, hogy a választás szeptemberben lesz. Sajnálom, hogy ezt utólag bánja, mert megnézett néhány közvélemény-kutatási eredményt” – mondta újságíróknak a parlamentben, és hozzátette, az elnök asszony „mindent a közvélemény-kutatási eredmények alapján tesz”.

Hírdetés

Az OĽaNO-fakció bejelentette, nem fogja támogatni a rendkívüli parlamenti ülés megnyitását, Matúš Bystrianský szóvivő közlése szerint nem értik az államfő „pálfordulását”. „Tisztességtelen az államfő részéről a képviselők által benyújtott tervezetekre hivatkozva kifogásokat keresni, hiszen ilyenekkel a korábbi előrehozott választásig ugyanúgy előállhatnak, és főleg azért, mert az államfőnek mindegy egyes törvényjavaslatnál vétójoga van” – közölte az  OĽaNO. A mozgalom szerint az államfő ezzel fölösleges káoszt teremtett és az ellenzéknek kedvezett.

Az OĽaNO-frakcióból nemrég Kristián Čekovský vezetésével távozó képviselők kijelentették, nem látnak okot a korábbi előrehozott választásra, mert a képviselők által beterjesztett különféle populista javaslatok nem függnek össze a választás időpontjával. Leszögezték, hogy nem fogják megszavazni ezeket a populista előterjesztéseket. „Ezek olyan politikai megnyilvánulások, amelyeket el kell utasítani, függetlenül attól, hogy júniusban vagy szeptemberben lesz-e a választás” – közölték állásfoglalásukban. A Smer-SD által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést politikai színjátéknak tartják.

Čaputová csütörtökön úgy nyilatkozott a TASR hírügynökségnek, hogy a jelenlegi politikai helyzet és a törvényhozásban uralkodó viharos állapotok fenyegetést jelentenek az alkotmányos elvekre és az államháztartásra, ami elviselhetetlen Szlovákia számára, és szükségessé teszi az előrehozott választás korábbi megtartását.

Az előrehozott parlamenti választást szeptember 30-ra tűzték ki. Erről január utolsó napján döntött a parlament. A Smer által indítványozott rendkívüli parlamenti ülés csütörtökön délután kezdődik. A párt azt javasolja, hogy június 24-én tartsák meg az előrehozott választást.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »