Matovič nem zárja ki a júniusi előrehozott választásokat sem

Matovič nem zárja ki a júniusi előrehozott választásokat sem

Igor Matovič, az OĽANO pártelnöke már nem zárja ki azt sem, hogy az előrehozott választásokra júniusban kerül majd sor. Egyelőre viszont kitart feltétele mellett, amely alkotmánytörvényben rögzítené a szlovák választási rendszert, hogy azt csak háromötödös (90 mandátum) többséggel lehessen megváltoztatni. A tárgyalások még tartanak, a felek hivatalosan vasárnap ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

A volt koalíciós partnerek állítólag már megállapodtak az alkotmánymódosításban, amely lehetővé teszi a választási időszak lerövidítését. Legalábbis ezt nyilatkozta a sajtónak Milan Vetrák, a parlament alkotmányozó bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy a ciklus lerövidítéséről és nem a parlament feloszlatásáról lenne szó.

“Egyelőre arról állapodtunk meg, hogy a parlament határozatával tesszük lehetővé. De nincs szó a parlament feloszlatásáról, mint ahogy azt eredetileg az SaS akarta, hanem a választási ciklus lerövidítését szorgalmazzuk. Így a parlament az előrehozott választásokig az eredeti felállásban marad”

mondta Vetrák.

Az OĽANO egyúttal azt szeretné, ha a ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánytörvénnyel együtt az is bekerüljön a határozatba, hogy a választási rendszert csak háromötödös többséggel lehet megszavazni. Ezt azzal magyarázza, hogy ebben az esetben az hatalomra jutó ellenzék magyarországi mintára vegyes választási rendszert vezetne be: a képviselők felét országos, másik felét régiós listákon választanák meg.

Ez Szlovákiában azért jelent problémát egyeseknek, mert sok olyan párt van,amely csak Pozsonyban esetleg néhány nyugati-északnyugati megyei jogú városban tud érvényesülni, vegyes választási rendszer esetén csökkenne politikai súlyuk. A legveszélyeztetebb pártok között ott van az OĽANO is, de fokozottan igaz ez az SaS-re.

Hírdetés

A HLAS tagadja, hogy lenne megállapodás a Smerrel és a Republikával a választási rendszer megvalósításáról.

Matovič ugyanakkor hajlandó lemondani feltételéről, ha nem szeptemberben, hanem júniusban kerülne sor az előrehozott választásokra.

“Számunkra sokkal értékesebb a demokrácia védelme, mint az, hogy valakik még néhány hónappal tovább maradhassanak miniszterek”

mondta.

A volt koalíciós pártoknak nincs különösebb problémája Matovič feltételével. Sokkal nagyobb vitát kavart a Za ľudí javaslata, ami szintén arra használná az alkotmánytörvényt, hogy azon keresztül Alkotmányban rögzítse a Specializált Bíróság és a Speciális Ügyészség státuszát. Ezt a Sme rodina elutasítja.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »