Matovič magyarázatot vár Budajtól az ŠtB-vel való együttműködéssel kapcsolatban

Matovič magyarázatot vár Budajtól az ŠtB-vel való együttműködéssel kapcsolatban

Matovič magyarázatot vár Budajtól az ŠtB-vel való együttműködéssel kapcsolatban Mészáros Richárd2023. 02. 01., sze – 16:29

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke magyarázatot vár Ján Budaj (OĽaNO) megbízott környezetvédelmi minisztertől azokkal az információkkal kapcsolatban, hogy együttműködött az Állambiztonsági Hivatallal (ŠtB). Matovič szerint Budajnak szembe kell néznie a helyzettel.

„Álljon ki az újságírók elé” – jelentette ki Matovič. „Ha hihető lesz, amit mond, az alapján foglalok majd állást” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy Budajt méltatlanná teszik-e posztjának betöltésére a megjelent információk, Matovič azt válaszolta, ez Budaj magyarázatán múlik. Hozzátette, neki nem áll módjában ellenőrizni az információkat, és a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) állásfoglalása is számít.

A Sme kedden számolt be arról, hogy előkerült egy dokumentum, mely szerint Budaj együttműködési nyilatkozatot írt alá az ŠtB-vel.

Kapcsolódó cikkünk

Hírdetés

Robert Fico, a Smer elnöke felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy menessze Ján Budaj (OĽaNO) ideiglenesen megbízott környezetvédelmi minisztert. 

Fico a SME oldalán megjelent hírre reagált, mely szerint Budaj együttműködött a kommunista állambiztonsági szervvel, az ŠtB-vel, erről dokumentumok kerültek elő. Fico szerint „estébés” tagja nem lehet egyetlen kormánynak, az ideiglenesen megbízott kormánynak sem.

„Óriási szégyen” – mondta Fico. Szerinte Budaj a legmocskosabb dolgot követte el, amit az előző rezsimben elkövetni lehetett, de az iratok felbukkanását nem nevezte meglepőnek. „Aláírta, hogy jelenteni fog az állam úgynevezett ellenségeiről” – mondta, hozzáfűzve, hogy ezzel megkérdőjeleződik Budaj bársonyos forradalom idején betöltött szerepe is. „Az egyik legnagyobb demokrata hordószónokot rajtakapták a legsúlyosabb bűntetten, amit csak elkövethetett” – folytatta Fico.

A Smer elnöke hozzátette, az ellenzék jelenleg nem indítványozhatja Budaj menesztését, mivel a parlament decemberben már megvonta a bizalmat az egész kabinettől. Ezért azt várja az államfőtől, hogy találja meg a módját Budaj leváltásának, és tárgyaljon erről Eduard Heger megbízott kormányfővel és Igor Matovičcsal, az OĽaNO elnökével.

Emellett a Smer arra is felszólította az államfőt, hogy foglalkozzon Martin Klus képviselő jelölésével a Könyvvizsgálók Európai Szervezetébe, a párt korrupcióról és megvesztegetésről beszél a jelölés kapcsán. „Kilépett az SaS-ből, hogy segítsen Matovičnak úgy-ahogy biztosítani a parlamenti többséget. Már vártuk, milyen jutalmat kap ezért” – mutatott rá Fico arra hivatkozva, hogy az auditorok szervezetének tagjait jól fizetik. Hozzátette, hogy Klusnak se szakmai végzettsége, se tapasztalata nincs a poszt betöltéséhez.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »