Matovič javaslatot terjeszt elő az olcsóbb orosz kőolaj megadóztatására

Matovič javaslatot terjeszt elő az olcsóbb orosz kőolaj megadóztatására

Igor Matovič pénzügyminiszter javaslatot terjeszt a kormány elé az olcsóbb orosz kőolaj megadóztatására. A különadóval az orosz kőolaj és a Brent típusú kőolaj ára közti különbséget egyenlítené ki.

Az árkülönbségre 30 százalékos adót vetne ki, mely a Szlovákiában feldolgozott orosz kőolajra vonatkozna. Matovič erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt.

Hozzátette, hogy az orosz kőolaj hordónkénti (159 liter) ára korábban rendre nagyjából 5 amerikai dollárral (4,797 euró) volt alacsonyabb a Brent típusú olajénál, most viszont 30 dollár a különbség.

Matovičnak meggyőződése, hogy a Slovnaft nem emelné az üzemanyagok árát a rendkívüli adó miatt, és a törvényjavaslat elfogadásánál nem számít ellenkezésre a kormánypártok részéről. Azt szeretné, ha a parlament gyorsított eljárásban tárgyalná a tervezetet.

Matovič javaslatát bírálta a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD és az SaS. A Hlas-SD arra figyelmeztetett, hogy ez a javaslat egyetlen cent megtakarítást sem jelent az üzemanyagokon a gépjárművet használóknak, a kormánypárti SaS pedig egyenesen azt közölte, hogy vétózni fog.

Hírdetés

„Igor Matovič folytatja az államkassza feltöltését az emberek pénzéből, akik a drágulás miatt kénytelenek egyre többet fizetni. Az állam a mai napig egymilliárddal többet szedet be az adókból, mint tervezte – éppen azért, mert a drágulás miatt az emberek kénytelenek többet fizetni” – figyelmeztetett Pellegrini.

„A pénzügyminiszternek ezt a javaslatát csak azért nem vétóztuk eddig, mert a mostani sajtótájékoztatójából szereztünk róla tudomást. De vétózni fogunk, mert ez a javaslat garantáltan magasabb benzin- és gázolajárakat eredményez” – reagált Sulík. Az SaS megismételte, hogy ha Matovič adóemelési javaslatot terjeszt a kormány elé, azt a koalíciós szerződés megszegésének fogja tekinteni.

A bejelentésre a Slovnaft is reagált. Anton Molnár, a társaság szóvivője kijelentette, hogy a Slovnaft továbbra is a piaci elvek alapján fogja meghatározni az árpolitikáját, a nemzetközi és a helyi piacokon bekövetkező változások alapján, összhangban a gazdasági verseny elveivel.

„Úgy fogunk eljárni, hogy az üzemanyagok szlovákiai piacán továbbra is megmaradjon a versenykörnyezet. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagokkal való kereskedelem szabadon áramolhasson Szlovákiába és Szlovákiából külföldre” – közölte Molnár.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »