Matovič illetve Heger a választások után akár vissza is térhetnek

Matovič illetve Heger a választások után akár vissza is térhetnek

Juraj Hrabko újságíró a TASR TV adásában azt nyilatkozta, hogy az előrehozott választások egyáltalán nem jelentik, hogy automatikusan valami nagy változás állna be a politikában. Megtörténhet, hogy ismét visszatér Matovič vagy Heger kormánya, ha a választóktól bizalmat kapnak. A polgárok újraoszthatják a lapokat, hiszen a jelenlegi kormány csak időleges, a parlament bizalma nélkül, az államfő felügyelete alatt működik.

“A kormány megfordíthatja a helyzetet és meggyőzheti a választókat arról, hogy jól végzi a munkáját” – jegyezte meg Hrabko, majd így folytatta: “A szeptemberi választáson Igor Matovič egyértelmű győzelmét látom. Azt már elérte, hogy a választások szeptember 30-án legyenek”.

Az újságíró személy szerint előbbi időpontot tartott volna észszerűnek, akár még nyár előttit is.

“Ha a választások szeptemberben lesznek, akkor sem tudhatja senki, hogy mi lesz a végeredmény, milyen lesz a felállás, mikorra lép működésbe az új kormány. Csak egyetlen dátum ismeretes, az, hogy a választások után harminc napon belül össze kell ülnie a parlamentnek” – mondta.

Hírdetés

Az alkotmánymódosításra utalva, amely lehetővé teszi, hogy parlamenti határozattal előrehozott választásokat írjanak ki, kifejtette, hogy ez könnyebb, mintha a választásokat mindig alkotmánytörvény alapján hagynák jóvá.

A legutóbbi népszavazás az ország történelmében először adott lehetőséget a lakosságnak, hogy szavazataikkal megváltoztathassák az alkotmányt. Mint tudjuk, ez érvénytelen volt, mivel a választópolgárok több mint fele figyelmen kívül hagyta azt. Hrabko szerint a választók egy része azért nem járult az urnák elé, mert elutasítják a SMER-SD politikáját és a népszavazást ennek a pártnak a kampányaként minősítették. A mindössze 1,2 millió lakos részvétele a szlovák politika helytelen állapotát bizonyítja.

“Azok a választók, akik részt vettek a népszavazáson, egyszerűen nem bíznak a kormányban” – állapította meg az újságíró. Végezetül úgy értékelt, hogy politikai szempontból a referendum a SMER-SD-nek kedvezett, mert ezzel bebizonyította, hogy különbözik a kevésbé tevékeny Hlas-SD párttól.

“Úgy foglalhatjuk össze, hogy Robert Fico azt akarta, hogy a jelenlegi kormány megbukjon és meg is bukott. Előrehozott választásokat akart, és ezt is elérte” – zárta Juraj Hrabko.

(BM/Felvidék.ma/Pravda)   


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »