Matovič – ellenzék az ellenzékben, vagy valami más?

Matovič – ellenzék az ellenzékben, vagy valami más?

Igor Matovič az ő Slovensko mozgalmával elszigetelődött az ellenzéken belül. Ezt látszanak igazolni az egyes szlovákiai városokban tartott mostani tüntetések is, melyeket a PS, a KDH és az SaS szervezett a kormány ellen. Ezek a pártok szónoki emelvényeiken nem kívánták szóhoz juttatni Matovičot. 

Michal Vašečka szociológus szerint Matovič egyedül maradt, senki sem akar vele együttműködni. Ő maga igyekszik a mozgalmát úgy feltüntetni, mint ellenzéket az ellenzéken belül, mint elvhű és megalkuvásra nem hajló erőt, mellyel a többiek épp az elvei mellett való kitartása miatt nem akarnak együttműködni. A valóság azonban Vašečka szerint ennél prózaibb.

Ez azonban szerinte egyáltalán nem jelenti Matovič, illetve a mozgalmának végét. „Matovič választóinak kemény magja továbbra is öt százalékponton van, és nem úgy tűnik, hogy fogyatkozna“ – állapította meg Vašečka.

A Slovensko mozgalom elsőként határozta el, hogy tüntetéseket szervez a Szlovák Nemzeti Tanács épülete elé, amit a PS képviselői klubjának elnöke, Martin Dubéci tiszteletben tart.
„Mi a KDH és az SaS tagságával a kormányhivatal elé szerveztük a tiltakozásokat. Minden résztvevővel tárgyalunk és mindenki számára elfogadható kompromisszumra törekszünk. Teljes egyetértésben vagyunk Fico kormánya lépéseinek kategorikus elutasítása tekintetében, s ez a lényeg“ – fejtette ki Dubéci, aki ugyancsak nem véli úgy, hogy a jelenlegi elszigeteltség Matovič végét jelentené a politikában.

Hírdetés

Véleménye szerint a PS kész a Slovensko mozgalommal a demokrácia, a jogállam és az igazságosság megvédése szempontjából kulcsfontosságú kérdésekben való együttműködésre, továbbá a külpolitikai orientáció, az EU- és a NATO-tagság, valamint Ukrajna támogatása tekintetében.

A kereszténydemokraták meggyőződése, hogy az olyan elsődleges és komoly kérdésekben, mint a jogállam megvédése, az ellenzéknek egységesen kell fellépnie. A KDH képviselői klubjának elnöke, Martina Holečková szerint mozgalmuk egységes fellépésre törekedett, s mivel ez nem sikerült, készek minden olyan aktivitás támogatására, mely a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetésének megakadályozására irányul.

„A KDH ezért közös tiltakozásokat szervez a PS-szel és az SaS-szel, s képviselőink fellépnek a parlament épülete előtt rendezett tüntetéseken is, melyeket a Slovensko mozgalom szervez“ – közölte Holečková.

„Az én nézetem szerint az illedelmes viselkedés alapvető fontosságú, s ezt tudatosítania kellene nemcsak Matovičnak, hanem minden parlamenti képviselőnek. Ha nem viselkedünk egymással tisztelettudóan, Szlovákiát soha nem juttatjuk előbbre“ – állapította meg Holečková.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »