Matovič a magyaroknak Trianon évfordulóján: Várunk titeket a közös asztalhoz

Matovič a magyaroknak Trianon évfordulóján: Várunk titeket a közös asztalhoz

Megvolt hát a baráti találkozó Trianon kapcsán Pozsonyban, váratlan szlovák gesztusként a miniszterelnök részéről.

Igor Matovič beleállt egy rendkívül érzékeny témába, és beszéde alapján többre is számíthatunk, mint egyetlen szimbolikus lépésre.

Hazafelé a pozsonyi várból közösségi oldalán azt írta, büszke a mai napra, és egy remek dolgot is sikerült leegyeznie, melyről hamarosan többet is megtudunk.

Korrekt hangulatban

Az biztos, hogy nem szokványos ami történt, és akik ott voltak, tanúsíthatják, hogy a találkozó a legérzékenyebb magyar lelket sem bántotta. Hangulata maximálisan korrekt volt, a magyarokkal szemben megértő, szlovák oldalról kellően határozott.

Valódi közeledés, egy új fejezet lehetősége érződött a légtérben, melynek egyik szereplője adott. Először van olyan miniszterelnöke Szlovákiának, aki felvállalta az ezeréves közös múlt értékét, a magyar királyokat, a közös történelmet. Nagy dolog, gondoljunk csak az eddigi állapotokra.

Természetesen ez csak a kezdet. Mely remélhetőleg nem ér véget ott, ahol elkezdődött. A válogatott borok és a vacsora elfogyasztásával.

Hírdetés

A labda most nálunk van

A labda most a magyar térfélen pattog. Úgy Budapesten, mint a Felvidéken. Trianon 100. évfordulója annak is a vizsgája, fel tudunk-e nőni ehhez a kihíváshoz.

Az alaphangnem és a lefektetett elvek bizalomra adnak okot. Berényi József beszéde is megfelelő válasz volt a felkérésre.

Ne előre megírt memorandumokkal

Nem, nem az egyes MKP-sok által előre megírt, és Igor Matovič szavait követően botrányosan gyatra, a politikai éretlenséget tanúsító memorandumokkal, hanem világos, átgondolt, a magyar érdekeket határozottan, konstruktívan felvállaló magyar válasszal.

Ha ez sikerül, Trianon először hozhat pozitív elmozdulást a magyar-szlovák együttélésben.

Ne rontsuk el, ha lehet!

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »