Matovič: A hazai járványhelyzet a brit vírusmutáció miatt nem javul

Matovič: A hazai járványhelyzet a brit vírusmutáció miatt nem javul

Már az egész országban elterjedhetett a koronavírus Nagy-Britanniából származó új, sokkal fertőzőbb változata. Az átlagosnál agresszívebb vírustörzs miatt 5–6 héten belül az vírus reprodukciós száma Szlovákiában a jelenlegi 1-ről 1,33-ra emelkedhet – jelentette ki a szigetország adataira hivatkozva Igor Matovič (OĽaNO) a kormány hétfői, rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

Matovič szerint ha a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat nem szigorítják, a tömeges oltás megkezdéséig a fertőzöttek száma sem fog csökkenni. A kormányfő hozzátette, a mai, rendkívüli ülésen, amelyen a tömeges tesztelésről is egyeztettek, valamennyi tárcavezető részt vett. Matovič úgy véli újabb, többfordulós országos tesztelésre van szükség.

Hírdetés

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter ismét emlékeztetett, a hazai járványhelyzet kritikus: a megbetegedéssel összefüggésben jelenleg 3 292 személyt kezelnek kórházban, 251-en pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

Az, hogy a járványhelyzet nem mutat javulást, Krajčí szerint részben a szabályok nem betartásának, részben pedig a koronavírus Nagy-Britanniából származó új, sokkal fertőzőbb változatának terjedéséből fakad. Állítása szerint olyan PCR-tesztek fejlesztésén dolgoznak, amelyek kifejezetten ezt a variánst tudják kimutatni. A tárcavezető hozzátette, a jelenleg érvényben lévő korlátozások hatása az elkövetkezendő napokban mutatkozik meg, feltehetően azonban ez sem lesz elegendő a járvány megfékezéséhez.

A hírt frissítjük!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »