Matolcsyék csúnyán odacsaptak Csányiéknak

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálat után összesen 54,75 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-csoportra, és kötelezte a csoporttagokat a jogsértések megszüntetésére – közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.

A vizsgálat az OTP Banknál egyebek közt az ügyletminősítés – értékvesztés-elszámolás, céltartalék képzése – terén állapított meg jogszabálysértést. Emellett az MNB szerint szabálytalanságok voltak az ügyfelek jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatójának (jtm) számításában, a felügyeleti adatszolgáltatás, az ingatlanfedezetek értékelése és értékbecslése, a befektetésekre vonatkozó belső szabályzatok aktualizálása során, illetve a könyvvitel számviteli megfelelősége, a csoportszintű tőkeszámítás, a nemteljesítő kitettségek minősítése, illetve az informatikai biztonság terén.

Csak a szokásos

A közlemény szerint az MNB szokásos átfogó vizsgálatát folytatta le az OTP Bank Nyrt.-nél és az összevont felügyelet alá tartozó egyes leányvállalatainál, az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél (itt a jelzálog-hitelintézeti törvénynek való megfelelésről célvizsgálatot is végeztek), a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-nél, az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nél, az OTP Ingatlanlízing Zrt.-nél és az OTP Lakástakarékpénztár Zrt.-nél.

Hírdetés

Az MNB közleménye szerint a jegybank az OTP Bankra 42 millió forint bírságot szabott ki.

Az ügyfelek érdekei nem sérültek.

A bírság összegének megállapításakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy az ügyfelek érdekei nem sérültek, a hitelintézet a vizsgálat során együttműködött az MNB-vel. Súlyosító körülménynek számított a bank erős hatásbesorolása, ami azt jelenti, hogy az OTP a mérete, ügyfélköre alapján nagyon jelentős szerepet tölt be a magyar bankpiacon, ami komoly problémát idézhet elő, ha esetleg gond jelentkezik a bank működése során.

Az MNB az OTP Jelzálogbankra adatszolgáltatási hiányosságok miatt 1 millió forint bírságot, az OTP Faktoringra fedezetértékelési és IT-biztonsági hiányosságok miatt 1,5 millió forint bírságot, az OTP Ingatlanlízingre ügyletminősítési, adatszolgáltatási és informatikai hibák nyomán 5,25 millió forint bírságot, illetve a Merkantil Bankra hitelkockázat-kezelési, számviteli és informatikai hiányosságok miatt 5 millió forintnyi bírságot rótt ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »