Matolcsy szerint csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható

Matolcsy szerint csak a biztonságos és sikeres euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak – fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, „Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?” című írásában.

Matolcsy György úgy fogalmazott: a forint 75. születésnapján kötelező mérlegre tenni a magyar forint kivezetésének és a közös euró bevezetésének dilemmáját.
Az MNB elnöke szerint forinttal jobban lehetett kezelni a 2020/2021-es válságot, mint az euróval. Magyarország kisebb mértékű gazdasági visszaesést szenvedett el 2020-ban, mint az eurózóna, és a válság során is közeledett fejlettségben az EU-átlaghoz. Az eurózónánál gyorsabb a magyar gazdaság újraindítása.

Miután a pénzmennyiség bővítése bizonyult a fő válságkezelési eszköznek, ezért a jobb magyar eredmény a forintnak köszönhető. A magyar pénzügyi rendszer az MNB önálló pénzpolitikája révén olyan célzott eszközöket használt a válság kezelésére, amire az eurózóna nem volt képes – hangsúlyozta Matolcsy György.

Hírdetés

Hozzátette: a közös euróval az eltérő helyzetben lévő eurózóna-tagok nem tudtak differenciált, az egyes országok sajátosságait figyelembe vevő eszközöket bevezetni. Ezzel szemben a magyar eszközök jól céloztak és jó hatásfokkal működtek az NHP Hajrá!, a hosszú moratórium, a fedezett hitelek, az eszközvásárlások és a rugalmas kamatpolitika révén – írta.

Matolcsy György szerint az euró első két évtizede több kudarcot hozott, mint sikert. Az első 20 év csak Németország és Hollandia számára hozott nyereséget, az összes többi tagállamnak veszteséget, a déliek számára pedig történelmi mértékű veszteséget – írta, hozzátéve, hogy jobban teljesítettek azok, akik kimaradtak az eurózónából.

– fogalmazott az MNB elnöke. Érdemes nagyra értékelni a forintot és keresni az euró átvételének biztonságos, tehát sikert ígérő időpontját – fogalmazott írásában Matolcsy György.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »