Matolcsy György: Erős a kockázat, nagy a lehetőség

Matolcsy György: Erős a kockázat, nagy a lehetőség

Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu portálon tette közzé írását. Ezekben a válságos időkben a gazdaság, és a térség lehetőségeit veszi számba. 

Drámaian indult a 2020-as évtized, de a következő hét év, sőt az egész évtized is hasonlóan viharos lehet.

A hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest.

Mi ezt tűztük ki célként, ezért érdemes számba vennünk, amit tudunk a várható évekről. A 2020-as évekről már sejtünk néhány alapvető jellemvonást. Ezek:

A 21. század 20-as évei a politika terén rokonságot mutathatnak a 20. század 40-es éveivel. A 80 éves történelmi ciklus háborús éveket ígér. Akkor a második világháború és a hidegháború első szakasza jött, most jellegében új összeütközések sora érkezhet.

A 2020-as évek gazdaságilag rokonságot mutathatnak az 1970-es évekkel. Az 50 éves történelmi ciklus gazdasági és pénzügyi felfordulásokat ígér.

Az Európai Unió hanyatlása Ázsiához és az angolszász világhoz képest megállíthatatlannak tűnik.

A Visegrádi térség és az eurózóna déli csoportja között történelmi helycsere megy végbe.

Az új jellegű háborúk innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén.

Hírdetés

Gyorsul a nagy gazdasági központok, nagyvárosi övezetek kiemelkedése.

Új szövetségi hálók alakulnak ki, megépül az „Övezet és út”, új selyemutak és ázsiai-európai párok állnak össze az új technológiai forradalmak közös megnyerése érdekében.

Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és együttműködés a politika, az üzleti élet és a családok között.

Az nyer, aki elhiszi, hogy eljött a korlátlan erőforrások – adat, energia, pénz – ideje és azokat fenntartható, „zöld” módon használja fel.

Ezek:

A sikeres válságkezelésre /2010-2012/ épülő kivételes felzárkózási szakasz /2013-2019/ titka a gazdaságpolitika terén az egyensúlyok /államháztartás, államadósság-ráta, külkereskedelem, fizetési mérleg, munkaerő piac és infláció/ tartása és a növekedési források egyidejű kiaknázása volt.

A jó évekből is kiemelkedő 2018/2019 -es esztendők titka az volt, hogy valamennyi növekedési forrás egyidejűleg működött.

A következő, kihívásokban gazdag hét év /2020-2026/ kulcsa ezek megőrzése, valamint a 2020-as évtized különleges lehetőségeinek kihasználása.

Kötelező azzal kezdeni, hogy minden új kockázat új lehetőséget is jelent. Minden fejben dől el, ezért először fejben kell átállni az új gondolkodásra.

Talán a következők:

Szabó Dezsőtől megtanultuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tegyük hozzá, hogy minden ma élő magyar egyben a következő évtized lehetőségeinek a megragadásáért is felelős.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »