Matolcsy György előállt nyugdíjreformcsomagjával – többet kapna, aki több gyermeket vállalt

Matolcsy György előállt nyugdíjreformcsomagjával – többet kapna, aki több gyermeket vállalt

Teljesen új nyugdíjszámítási módszerre tett utalást a Magyar Nemzeti Bank elnöke, és a nyugdíjkorhatárt sem hagyná így, ahogy most van.

Csütörtökön nagy vonalakban ismertette már a Magyar Nemzeti Bank elnöke, milyen javaslatokkal segítené az ország kilábalását a több fronton kialakuló válságból két év alatt. A Napi.hu most a 144 pontos, a kormány asztalára szánt Matolcsy György-javaslatcsomag (leendő) nyugdíja(ka)t érintő részét vette szemügyre.

A „Fenntartható egyensúly és felzárkózás” vitairat szerint:

  • emelni kell a nyugdíjkorhatáron felüli munkavállalás bónuszát
  • a várható élettartamhoz kell igazítani a nyugdíjkorhatárt (ha emelkedik a várható élettartam, emelkedjen a korhatár is)
  • felül kell vizsgálni a nyugdíjszámítás módját
  • az alacsony képzettségűek adóterheit csökkenteni kell
  • a munkahelyvédelmi akciótervet ki kell terjeszteni a dolgozók terheire
  • a közfoglalkoztatottak bérének átvállalása piaci foglalkoztatás esetén.

Hírdetés

Matolcsy György szerint nem dolgoznak elegen a nyugdíjkorhatár elérése után nyugdíjigénylés nélkül, ebben a témakörben a kormány figyelmébe azt ajánlja, hogy nézzen körül a nemzetközi példák között.

A nyugdíjszabályok átalakítása a gyerekvállalás támogatását is javíthatja a vitairat szerint. Bár a termékenységi ráta az EU-n belül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt évtizedben, még mindig nem érte el a népesség fenntartásához szükséges 2,1-es szintet. Ehhez a 2021-es 93 ezernél 17 ezerrel több, azaz 110 ezer újszülöttre lenne szükség. Annak érdekében, hogy minden kívánt gyermek megszülethessen, a jegybank javasolja a családtámogatási rendszer bővítését.

Ennek lehetne része a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjrendszerben. Jelenleg ugyanis a két gyermeket felnevelt nők 15, míg a 3 gyermeket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjban részesülnek, mint gyermektelen kortársaik. Az MNB érvelése szerint a nyugdíjrendszer családalapúvá tétele alapvetően társadalmi igazságossági kérdés is.

Matolcsy György annak átgondolását javasolja tehát, hogy a nyugdíj kiszámításánál vegyék figyelembe a családi adókedvezményt, járjon fix kiegészítés a gyermekek száma alapján, a gyermekek járulékfizetésének arányában járjon kiegészítés, illetve csatolják a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulását ahhoz, hogy mi történt ebben az időszakban gyermekvállalási fronton.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »