Matolcsy György egy rendeletre hivatkozva közölte, az MNB nem vizsgálja külön Varga Juditék álomhitelét

Nemrég írtuk meg, hogy Matolcsy György szerint banktitok, hogyan tudott Varga Judit 8 millióra 192 millió hitelt felvenni – legalábbis ezt válaszolta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó levelére, aki azt szerette volna megtudni a jegybankelnöktől, hogy

  • a Magyar Nemzeti Bank szabályai alapján, hogyan kerülhetett sor erre a különös lakásvásárlásra, hitelezésre?
  • indítanak-e vizsgálatot az ügyben, illetve a bankkal szemben?
  • A szocialista politikus azonban nem hagyta annyiban a dolgot és ismét rákérdezett Matolcsynál Varga Juditék hitelére, mivel szerinte az MNB elnöke nem válaszolt érdemben az előző kérdésére, ráadásul semmi olyat nem kérdezett, ami érinthetné a banktitkot, csak arra volt kíváncsi, a Magyar Nemzeti Bank szabályai adnak-e lehetőséget ekkora összegű hitel megállapítására.

    Matolcsy György friss, igencsak kurta válaszában világossá tette, hogy az MNB külön nem vizsgálja az igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

    És hogy miért? A jegybankelnök azt írta, a Varga Judit és férje által felvett 192 millió forintos hitel megvalósulhatott a jegybank jövedelemarányos törlesztőrészletet, hitelfedezeti arányokat előíró (Adósságfék) rendeletével,

    Hírdetés

    „így az MNB a rendelkezésére álló információk alapján nem tervezi terven felüli eljárás ellenőrzési eljárás megindítását az ügyben.”

    Matolcsy ugyanakkor emlékeztetett rá, az MNB folyamatosan ellenőrzi, hogy a bankok betartják-e a szabályokat, így az Adósságfék-rendeletet is, és határozottan fellép a jogsértésekkel szemben.

    Mint arról korábban beszámoltunk, Varga Judit és férje több budai lakást és egy garázst vásárolt 200 millió forintért. Az összegből 8 millió forint foglalót önerőből fizetett ki a család, a fennmaradó 192 millió forintot pedig bankhitelből fedezték.

    Az igazságügyi miniszter egyébként legutóbb állítólagos válásával került ismét a média érdeklődésének homlokterébe. A Blikk információi szerint ugyanis több mint egy évtizednyi boldog házasság után külön utakon folytatja életét Varga Judit és Magyar Péter, az állami Diákhitel Központ vezérigazgatója.

     


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »