Matolcsy: Blöff, blöff és blöff

Matolcsy: Blöff, blöff és blöff

Egy XX. századi magyar író klasszikus regényéhez hasonlította a jegybanki alapítványok közpénzszórását a szocialisták országgyűlési képviselője. Matolcsy György a balliberális ellenzék nemzeti bank elleni politikai támadásának tartja a kritikákat.

Bárándy Gergely az azonnali kérdések órájában beszélt arról, hogy a nyilvánosságra került adatok szerint láthatóan Matolcsy György rokonai jártak jól az alapítványok támogatásaival. „Gondolom, ismeri a klasszikus művet, amelynek a címe: Rokonok. Önökről is írhatták volna. Vagy másként kérdezem: mikor jár már le ennek a műnek a szavatossági ideje a közéletben? Biztosan emlékszik rá, elnök úr, hogy először robbant a VS-botrány, amikor kiderült, hogy az ön unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó New Wave cég több mint félmilliárd forintban részesült támogatásként a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól. Ugyancsak a New Wave-hez kötődő üzleti kör mintegy 630 millió forintnyi közpénzt kapott szintén közvetve a Magyar Nemzeti Bankon keresztül, az alapítványokon keresztül” – emlékeztetett Bárándy Gergely.

Valótlanság és blöff

A balliberális ellenzék nemzeti bank elleni politikai támadásának tartja Matolcsy György a kritikákat. A jegybankelnök azt mondta: Bárándy Gergely és társai valótlanságokat állítanak és blöffölnek. „Ön, miután már elfogyott a blöff a Magyar Nemzeti Bank körében, most a rokonokat veszi elő – az egyébként kiváló regény kapcsán. Nos, itt is csupa blöfföt sorolt föl. Kiderült, önök hónapok óta mondják, hogy Szemerey Tamás tulajdonában van a Vs.hu. Hát kiderült, hogy nem. Blöfföltek. Nem Szemerey Tamás tulajdonában van a Vs.hu. Önök azt mondták, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénzét osztogatja a Növekedési Hitelbank. Blöfföltek! Minden bank a saját döntésével a saját pénzét osztogatja, dönt jó projektek felől, és utána saját maga viseli a következményeket. Minden ön által fölhozott példa ugyanannak a politikai hadjáratnak a része. Blöff, blöff és blöff” – hangoztatta a jegybankelnök.

Tiltott pártfinanszírozás?

Hírdetés

Tiltott pártfinanszírozásnak minősülhet a jegybanki alapítványok költekezése – mondta az MSZP-s Tóth Bertalan. Az alapítványi szerződéseket kiperelő politikus szerint az Echo TV-nek nyilatkozó kuratóriumi tag tulajdonképpen azt állította, hogy a devizahiteleseknek járó pénzből fizetik a Fidesz 2018-as kampányát. „Jól értettem? Hogy a devizahitelesek elrabolt pénzéből fizetik a Fidesz választási kampányát? Én nem láttam erre utaló célkitűzést sem az alapítványok alapító okiratában, sem a nemzeti bankról szóló törvényben. Ugyanakkor az interjú óta eltelt három napban senki nem állt ki sem a jegybanktól, sem a Fidesztől, hogy Lentner Csaba állítását cáfolja. Ha Lentner Csaba igazat beszél, akkor ezek az alapítványok csak színlelik leírt céljaikat, és politikai tevékenységet folytatnak, így valójában a Matolcsy-alapítványok a Fidesz pártalapítványai… Ez pedig törvénytelen, felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is” – mondta Tóth Bertalan országgyűlési képviselő.

Ismeretes, Lentner Csaba a csatornának úgy fogalmazott: a Fidesz 2018-as győzelmét segítik az MNB-alapítványok.

A szájába adták

A jegybanki alapítvány kuratóriumi tagjának csak a szájába adták azokat a szavakat, amelyek alapján az MSZP vádaskodik – Tállai András szerint. Az adóügyi államtitkár azt állítja, hogy elolvasta a beszélgetés leiratát, és nem talált semmi kompromittálót. „Nem mondott ilyet. Az adott média, amelyet ön idéz, az adta a szájába, illetve az ön szájába is ezeket a kijelentéseket” – állította Tállai András.

Elutasítva

Elutasította a jegybanki alapítványok pénzköltéseivel kapcsolatos feljelentést a Fővárosi Főügyészség. Azzal indokolta: nem történt bűncselekmény. Az ügyben egy magánszemély kezdeményezett eljárást különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával többek között az ingatlanvásárlások és a jegybankelnök rokonaihoz köthető cégek alapítványi támogatása miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »