Mától sarcolják az autósokat

Mától sarcolják az autósokat

További 3-4 milliárd forinttal terheli meg a kormány az autósokat, miután mától nettó öt forinttal emeli a benzin és tíz forinttal a gázolaj jövedéki adóját. A valóságban ez a lépés a benzin esetében bruttó 6,35 forint, a gázolajnál bruttó 12,7 forint tehernövekedést jelent. A kormány ugyanis az adót is megadóztatja.

Újabb milliárdokat húz ki az autósok zsebéből a kormány azzal, hogy mától megemeli az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmát. E közteher növelését azonban az államháztartás helyzete nem indokolja – nyilatkozta lapunknak Katona Tamás közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke. Az Országgyűlés által júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény szeptembertől a Brent olaj nemzetközi piaci átlagárához kötötten határozza meg az üzemanyag jövedéki terheit. Abban az esetben, ha a Brent hordónkénti ára 50 dollár alatt van, akkor növekszik a hajtóanyagok adótartalma. Emiatt mostantól a benzin jövedéki adója literenként nettó 5, a gázolajé pedig nettó 10 forinttal növekszik. Így a motorbenzin esetében ez az adónem literenkénti 120 forintról 125-re, a dízel esetében pedig 110,35-ről 120,35 forintra emelkedik.

A nettó ötforintos jövedékiadó-növekedés a benzin esetében a valóságban bruttó 6,35, a gázolaj nettó tízforintos adóemelése pedig bruttó 12,7 forint tehernövekedést jelent, mivel a jövedéki sarcot megterheli a 27 százalékos általános forgalmi adó is. Így a kutaknál az autósok literenként 6 forint körüli áremeléssel szembesülnek, ha benzint, és 13 forint körüli drágulással, ha gázolajat tankolnak. A kiskereskedők zöme ugyanis nem képes a saját haszna terhére ellensúlyozni a közteher növekedését, így áthárítja a vevőkre. Az árváltozást követően a benzin literenkénti átlagára 340 forintra, a gázolajé 346 forintra növekszik.

Hírdetés

Katona Tamás szerint a kormány mostani intézkedése nem más, mint újabb pénzbehajtás. Ilyen, szakmai szempontból védhetetlen adószámítási módszereket ugyanis sehol másutt nem alkalmaznak a kormányok.

A gazdasági tárca korábbi közlésében az áll, ha ez az adóemelés az egész évben fennmaradna, akkor éves szinten 20 milliárd forintos többletbevételt hozna a költségvetés számára. Ennek alapján az év hátralévő részében hozzávetőleg 3-4 milliárd forinttal gyarapodik a kormány bevétele. Az elmúlt években amúgy is látványosan növelték az üzemanyagok jövedéki adójából származó forintok a költségvetést. Legutóbb már éves szinten a 600 milliárd forintot is megközelítette a beszedett összeg.

Érdemes megjegyezni: a változások a lakosságot érintik a legérzékenyebben, mivel a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők kereskedelmigázolaj-adókedvezménye a jövedéki adóval párhuzamosan emelkedik. A vállalkozások pedig költségként továbbra is elszámolhatják az üzemanyag-beszerzési kiadásaikat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »