Mától öt fekete járás van az országban

Mától öt fekete járás van az országban

Október 18-tól, mától már öt járást érint a legsúlyosabb járványügyi helyzetet jelölő fekete színű besorolás. Ezekben már a legszigorúbb járványügyi óvintézkedések lesznek érvényben. A legtöbb, 37 járás a pirosak közé tartozik, egyetlen járás sem kapott zöld jelölést.

A fekete besorolás eredményeként komoly szigorítások várnak az imént felsorolt járások lakosaira. Nem lehet például esküvőket, családi vacsorákat és egyéb ünnepségeket szervezni, még a teljesen védett személyeknek sem. Ez a bordó besoroláshoz képest jelentős szigorítás, hiszen ott még 20 beoltott személy részt vehetett efféle rendezvényeken. A fekete járásban az éttermeket is be kell zárni, még az oltottak sem léphetnek be, tehát csakis elvitelre lehet ételt is italt rendelni. A bordó fázisban az oltottak még beülhettek az éttermekbe, igaz, szigorú előírások mellett. A teraszokon lehetett fogadni azokat, akik rendelkeztek negatív teszttel, vagy pedig átestek a fertőzésen, most viszont már erre sem lesz lehetőség. Továbbá be kell zárni a hoteleket és az edzőtermeket is, a bordó járásokban még ezek is nyitva tarthattak. A diákok ugyan maradnak a helyszíni oktatásnál, viszont az autóiskolák és az egyéb kurzusok nem működhetnek a fekete fázisban.

Hírdetés

A Covid-automata azt is kimondja, hogy a fekete járásokban kijárási tilalmat kellene bevezetni. Ez viszont mindaddig nem lehetséges, amíg a kormány ki nem hirdeti a veszélyhelyzetet. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter korábban többször is kijelentette, hogy egyelőre nem terveznek ilyesmit. 

(nar, mr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »