Matematikai bravúrt rejtett az ősi agyagtábla

Matematikai bravúrt rejtett az ősi agyagtábla

A világ legrégebbi trigonometriai táblázatát rejti egy 3700 éves agyagtábla: ausztrál kutatók egy új vizsgálatnak köszönhetõen azonosították a vésett jeleket, amelyek a püthagoraszi számhármasok speciális mintázatát mutatja.

Az ausztrál kutatócsoport szerint õsi matematikusok arra használták a táblát, hogy paloták, templomok és csatornák megtervezéséhez végezzenek vele számításokat. "A Plimpton 322 több mint hetven éven át hatalmas rejtélyt jelentett a matematikusok számára, amióta felismerték, hogy a püthagoraszi számhármasokat rejti" – mondat Daniel Mansfield, a New South Wales-i Egyetem kutatója. A nagy rejtély egészen eddig az volt, hogy vajon mire használták.

A Plimpton 322 táblán négy oszlopban és 15 sorban számok vannak az akkoriban jellemzõ ékírással írva, hatvanas számrendszerben. "Kutatásainkból kiderült, hogy a Plimpton 322 derékszögû háromszögek formáit írja a trigonometria egy újszerû, arányokon és nem szögeken és kerületen alapuló módszerét használva.Lenyûgözõ matematikai munka, amely a vitathatatlan zseni tanúbizonysága"- fogalmaztak a szakértõk.

Hírdetés

Eddig az idõszámítás elõtti második században élt Hipparkhosz görög csillagászt tartották a kutatók a trigonometria atyjának. A Plimpton 322 nevet viselõ agyagtábla azonban, amely ma a New York-i Columbia Egyetem könyvtárában található, több mint ezer évvel régebbi.

Az agyagtáblát több mint száz éve fedezte fel a mai Dél-Irak területén a legendás régész, Edgar Banks, akirõl Indiana Jones alakját is mintázták. Az úgynevezett püthagoraszi számhármasok speciális sémájával évtizedek óta fejtörést okoz a matematikusoknak.

Az eredményeket a Historia Mathematica címû tudományos lapban mutatták be.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »