Máté: Nem akarok kellemetlenséget Szögi családjának

Máté Gábor a Hír TV-ben mondta el: neki Borbély Szilárd darabjához kell hűnek maradnia.

Ha a mű lényegét sikerül megfejteni, akkor nem korbácsol fel indulatokat a darab – mondta el csütörtök este a Hír TV-ben Veiszer Alindának a Katona József Színház újraválasztott igazgatója, Máté Gábor, aki Az olaszliszkai című, általa rendezett darabról beszélt a műsorban.

A 2013-ban elhunyt Borbély Szilárd által írt mű ellen még a bemutatása előtt tiltakozott Szögi Lajos családja, amiről a Magyar Nemzet számolt be pénteken. A család jogi képviselője, Helmeczy László kijelentette: morálisan elfogadhatatlan, hogy a 2006-ban Olaszliszkán meggyilkolt tanár feleségének, lányainak és édesapjának megkérdezése és tájékoztatása nélkül mutatják be a darabot. A szövegkönyv alapján a Középső lány nevű szereplő, az Áldozat gyereke Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt parafrazeálja: „Ezt már elkúrtátok, mi is úgy látjuk, nem kicsit, hanem nagyon. A mi jövőnket.”

Megkeresés volt, de nincs kapcsolat

Hírdetés

Máté Gábor az Alinda című műsorban arról beszélt: Borbély épp az indulatok felkorbácsolása ellen beszélt. „Ez egy nagyon kényes kérdés, nem állítom, hogy van kapcsolat (a családtagokkal – szerk.), megkeresés volt a részünkről” – tette hozzá, de kifejtette azt is, hogy a mű és az előadás nem erről fog szólni. „Aki valamilyen módon részese valaminek, közemberré válik, annak számolnia kell azzal, hogy ami vele történik, téma lesz. Ezt nem lehet kikerülni. Nem akarok kellemetlenséget okozni senkinek, de nekem kötelezettségem Borbély Szilárddal szemben van, hozzá kell hűnek lennem” – mondta.

Helmeczy László a Magyar Nemzetnek azt mondta, Szögi Lajos özvegye kereste a színházat, ám ott azzal hárították el a tiltakozását, hogy nem kötelező megnéznie a művet.

A darabban az Áldozat lánya azt is mondja: „Elhagyni ezt az országot hamar, hol nem lehet becsülettel élni, csak ha csalsz, ha lopsz, ha átvered a másikat, lehetsz.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »