Másról is döntöttek Strassburgban: szerzői jogi cenzúra jöhet az interneten

Az Európai Parlament ma ismét szavazott az új szerzői jogi irányelvről, amivel kapcsolatban az elemzők korábban azt mondták, komoly cenzúrát eredményezhet az interneten. Az uniós döntéshozók először június 20-án mérlegelték a javaslatot, akkor a többség leszavazta a tervezet jogerőre lépését.

Többek között a 13. cikkelyt is újraírták, és szeptemberben bocsátották ismét szavazásra a bevezetését, amit ezúttal elfogadtak a döntéshozók.

438-an mellette, 226-an pedig ellene voksoltak, 39-en pedig tartózkodtak.

A szerzői joghoz való hozzányúlás nem indokolatlan, lévén az eddig hatályban lévő szabályozás már 17 éve született, amikor még teljesen másképp nézett ki a világháló.

A javaslat legkényesebb pontjai a 11., illetve a 13. cikk. Utóbbi arra kötelezne minden weboldalt, hogy még publikálás előtt ellenőrizze a felhasználók által feltöltött tartalmakat, és csak akkor engedélyezze a megosztást, ha az nem használ semmilyen szerzői jog által védett kép-, hang-, vagy egyéb anyagot. Így az online platformok üzemeltetői a korábbinál sokkal nagyobb felelősséggel tartoznak az ő felületükön megjelent tartalmakért.

Hírdetés

Egy csomó mindent érint

A tervezett törvény például nem csak a mémeket tiltaná be, de úgy általában jelentősen rontaná a felhasználói élményt az interneten. Ez abból fakad, hogy a megosztani szánt tartalmak ellenőrzését még közzététel előtt kell elvégezni a weblapnak, nem elég a már kitett dolgokat szűrni.

Ezt a munkát nyilván lehetetlen manuálisan végezni, így különböző algoritmusokat vetnek majd be, amik összehasonlítják a felhasználó által közzétenni vágyott képet vagy videót egy jogvédett anyagokat tartalmazó adatbázissal, és csak akkor engedik azt át, ha nem találnak egyezést.

Percenkénti több ezer nagyobb weboldal esetén, akár több millió feltöltés esetén az algoritmusok jelentősen lassíthatják a megosztás sebességét, de más probléma is akadhat velük.

A konkrétumok és az irányelveknek megfelelő törvények még kidolgozásra várnak.

(24.hu nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »