Mások is követhetik Dúró Dórát

Ha marad is a közéletben, a Jobbikban nem tudja elképzelni politikai pályafutását Dúró Dóra, aki csütörtökön Budapesten újságíróknak nyilatkozva beszélt erről. Mandátuma visszaadásáról még nem döntött.

Az országgyűlési képviselőt bizalomvesztés miatt kedden kizárták a Jobbik országgyűlési frakciójából, mert csatlakozott a Toroczkai László korábbi alelnök – a legutóbbi tisztújításon elnökjelölt – által alapított, de a párt elnöksége által el nem ismert „platformhoz”. A Jobbik elnöksége szerdán visszahívta mandátumából a képviselőt. (Minden jobbikos képviselő külön esküt tett az Országgyűlés megalakulásának napján, amelyben vállalta: ha az elnökség kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válik, képviselői mandátumát visszaadja.)

Dúró Dóra értékelése szerint a Jobbik tisztújítása után most politikai leszámolás zajlik azok ellen, akik nem állnak be a sorba. Szerinte nem lenne bölcs a Jobbik részéről, ha folytatná ezt az utat, mert az pártszakadáshoz vezet.

Kitért arra, hogy tíz évvel ezelőtt szintén volt platform a Jobbikban, az semmilyen következménnyel nem járt a belépőkre nézve, ezért „joggal gondolta”, hogy most sem lesz ennek következménye.

Dúró Dóra a mandátuma visszaadásával kapcsolatban azt mondta, nem szeretné elhamarkodni a döntést, nagy várakozással tekint június 23-ra, a platform ásotthalmi zászlóbontó gyűlésére. Szeretné meghallgatni ott is az emberek véleményét – tette hozzá.

„Nagyon nehéz napjaim vannak most. Ezért az is felmerült bennem – egész komolyan -, hogy az egész közéleti pályafutásomat, szerepvállalásomat befejezem” – fogalmazott.

Mások is követhetik Dúró Dórát

Egy éven belül az a politikai erő, amelyet mi képviselünk erősebb lesz, mint a Jobbik és akár mások is követhetik Dúró Dórát, így akár frakcióalakítás is jöhet – mondta a Ma Reggelben a Jobbik volt alelnöke Toroczkai László. Dúró Dóra volt az egyetlen a Jobbik frakción belül, aki támogatta az ásotthalmi polgármester tervét a párton belüli platform létrehozásában.

Hírdetés

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja kedden zárta ki soraiból bizalomvesztés miatt Dúró Dórát, és felkérte, hogy adja vissza mandátumát. A politikus az M1-nek azt mondta: megdöbbent, és idő kell neki, hogy átgondolja, ami történt. Egy hete Toroczkai László ellen kezdeményezett fegyelmi eljárást a pártvezetés, miután Ásotthalom polgármestere bejelentette, hogy Mi magunk néven platformot alakítana a Jobbikon belül azért, hogy visszatereljék a pártot az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez.

Arra a kérdése, hogy szakad-e a Jobbik, a politikus úgy válaszolt: A Jobbik jelenlegi vezetése mindent elkövet, hogy szakadjon a párt. Dúró Dóra kizárásával kapcsolatban elmondta, hogy ő volt az, aki őt is győzködte, hogy a párt egysége mindennél fontosabb.

„Már jó ideje látszik, hogy megpróbálnak kiszorítani minket a pártból, a pártvezetést a bosszú vezérli” – fogalmazott.

„Ha tudtam volna, hogyan működik a Jobbik vezetése, hogy a stratégiai döntések nem az elnökségi üléseken születnek, akkor biztosan nem vállaltam volna az alelnökséget – mondta.  Az elmúlt két évben azzal szembesültem, hogy „furcsa módon viselkedik” a Jobbik, letért arról a mozgalmi útról, amelyen elindult.

Három évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a tömeges migráció megváltoztatja az uralkodó pártok politikáját. Most pedig azt kell mondanom, hogy az elvtelenség pedig az ellenzéki palettát alakítja át. Az opportunizmus, az elvtelenség eluralkodott az ellenzéki pártokon belül, hogy többet foglalkoznak a pozícióharcokkal, mint azzal, hogy építő, előremutató tervet tegyenek le a választók előtt.

Kifejtette: Vona Gábor stratégiája egy színtelen szagtalan párttá alakította át a Jobbikot, de ez a politika megbukott a választásokon. Két évig nekünk győzelmet ígért.

Kitartott azon véleménye mellett, amelyet a választások után tett, hogy ha Vona Gábor marad a pártelnök, az a Jobbik végét jelentheti.

„Nem tudok egyértelmű választ adni arra, a kérdésre, hogy ki irányítja a Jobbikot, hogy kik azok az üzletemberek, marketing-tanácsadók, akiknek a stratégiai döntését követi a párt. Szabó Gábor pártigazgató az alapítás óta meghatározó szerepet tölt be, de remélem, hogy Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton is iránytó szerep tölt be a pártban, de az látható volt, hogy stratégiai döntések nem az elnökségi üléseken dőlnek el,” – mondta.

Toroczkai László a Figyelőnek adott interjúban a napokban arról beszélt, hogy a párt vezetése kihasználta őt, csak a neve és a népszerűsége kellett nekik, de aztán rájöttek, hogy ez a biodíszlet szerep neki annyira nem jó.

„Az elnökség minden tagja biodíszlet volt de én borítottam a bilit. Regnáló alelnökként elmondtam, hogy annak a kormánynak nem leszek tagja, amelyben az LMP-vel és Momentummal kell kormányoznunk.”

Elmondta, hogy erről a bejelentésről is csak a sajtóból értesült.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »